Prima pagină » Magazin » Cercetătorii l-au studiat timp de 12 ani pe „cel mai fericit om din lume”. Concluziile surprinzătoare la care au ajuns

Cercetătorii l-au studiat timp de 12 ani pe „cel mai fericit om din lume”. Concluziile surprinzătoare la care au ajuns

Cercetătorii l-au studiat timp de 12 ani pe „cel mai fericit om din lume
Ricard Matthieu, un călugăr budist din Tibet este considerat cel mai fericit om din lume, iar creierul său funcționează într-un mod nemaiîntâlnit până acum de oamenii de știință. Cercetătorii i-au conferit acest titlu în urma unui studiu care s-a întins pe o perioadă de 12 ani, ale cărui rezultate au arătat o activitate cerebrală cel puțin neobișnuită a bărbatului, care îl predispune la fericire mai mult decât pe orice alt om de pe planetă.

Oamenii de știință i-au dat călugărului de 70 de ani acest titlu în urma participării la un studiu care s-a derulat pe o perioadă de 12 ani, cercetare referitoare la meditație și compasiune la Universitatea din Wisconsin. 

Cu toate acestea, Ricard, originar din Franța, dar care acum locuiește la o mănăstire din Nepal, a dezvăluit pentru revista GQ că această titulatură i se pare „absurdă”: „Știu călugări mai fericiți decât mine. Așa este, e absurd”, a spus bărbatul care poate să mediteze zile întregi. 

Încercând să gestioneze toată atenția pe care a atras-o asupra lui odată cu publicarea studiului, Ricard i-a cerut lui Dalai Lama să se refugieze departe de oameni. Acesta i-a răspuns, însă, că lumea are nevoie de îndrumarea sa. „Dacă ei vor să fii cel mai fericit om din lume, atunci fii cel mai fericit om din lume”, i-ar fi zis Dalai Lama. 

Pentru a ajunge la concluzia că Ricard este cea mai fericită persoană din lume, neurologul Richard Davidson l-a conectat pe călugăr la 256 de senzori, în timp ce acesta medita la ideea de compasiune. Davidson a descoperit, astfel, că în creierul lui Ricard se produce o cantitate de radiații gamma, legate, din punct de vedere științific, cu atenția, conștiința, învățarea și memoria – o reacție care nu a mai fost consemnată până acum în literatura științifică. 

„Imaginile au arătat și o activitate intensă în cortexul stâng prefrontal, comparativ cu regiunea de pe partea dreaptă, care îi conferă o capacitate anormată de a simți fericirea și de a reduce predilecția către negativism”, a scris Davidson odată cu publicarea studiului. 

Întrebat cum pot cei din jur să ajungă să fie fericiți, Richard a spus pentru Business Insider că bunăvoința și altruismul sunt cheia. Antrenarea minții pentru a gândi pozitiv timp de 15 minute pe zi ajută, de asemenea, iar oamenii de știință susțin și ideea potrivit căreia 20 de minute de meditație zilnică îi pot face pe oameni mai fericiți. „Comparația este călăul fericirii”, a completat acesta.