„La ora actuală, la nivelul guvernului, se gândește o structură formată din IT-iști care să deservească toate instituțiile din România și care să aibă, evident, un grad mai mare de salarizare, exact din considerentele pe care vi le-am spus: atacuri informatice, faptul că toate instituțiile au nevoie să se protejeze și să-și protejeze sistemele informatice. Deci, oricum, IT-iștii vor fi bine remunerați în cadrul unei instituții de specialitate în perioada următoare”, a spus ministrul Muncii.
Afirmația a fost făcută în contextul în care în Comisia de muncă se discuta un amendament adus Legii salarizării, care prevedea creșterea salariilor pentru IT-iștii din justiție.
„IT-iștii de pe lângă tribunale, judecătorii, Curți de Apel au o anumită specializare, au obligația de a gestiona un sistem extrem de complex cum este ECRIS-ul ca baza națională pentru toate dosarele. Munca lor nu este aceeași cu a IT- iștilor în general de pe lângă alte instituții. Cred că e bine să ne mai gândim cu privire la salariile lor cu cât sunt cuprinși în sistemul de justiție”, a spus senatorul PMP Dorin Bădulescu.
Ideea a fost întărită și senatorul PNL Eugen Pîrvulescu.
„Am avut acum două săptămâni o întâlnire cu reprezentanții IT-iștilor din Justiție și m-au convins că, într-adevăr este cu totul diferit ceea ce fac IT-iștii din alte domenii față de cei din justiție ca și responsabilități, ca și muncă, ca și mod de lucru. Trebuie să vă gândiți dumneavoastră, că nu sunteți specialiști pe toate domeniile. Chiar dacă sunteți ministru, doamna fost primar, trebuie să țineți cont de specialiștii din România și din justiție pentru că, chiar dacă sunteți ministru astăzi, mâine poate nu mai sunteți, trebuie să vă gândiți că lucrurile trebuie să funcționeze pentru că, dacă se întâmplă să cadă un server într-o instanță s-ar putea ca dumneavoastră care sunteți încă prin instanțe să pățiți ceva și să vă treziți cu altă hârtie acasă și atunci trebuie să îl remunerați cum trebuie pe acel specialist IT”, a spus senatorul PNL Eugen Pîrvulescu.
Ministrul Muncii Olguța a afirmat că salariile IT-iștilor din justiție sunt oricum unele mari, spunând că nu ar trebui făcute diferențe între categoriile de IT-iști, iar activitatea desfășurată trebuie plătită în mod egal.
„Salariile IT-iștilor din justiție, ca să știm despre ce vorbim, sunt între 16.000 și 20.000 de lei. Adică două sute de milioane și 16 milioane. În ceea ce privește IT-iștii de la Casa de Pensii, sau de la ANPIS sau ANAF sau celelalte instituții, nu cred că ar trebui să fie o diferență de salarizare. Dacă facem legea unitară de salarizare, atunci trebuie să acordăm salarii egale la muncă egală, pentru că e mai grav dacă maine cade sistemul Casei de Pensii și nu se mai pot plăti pensiile, sau de la șomaj, decât dacă aș mai fi eu prin vreo instanță. Nu mai sunt, dar dacă aș fi, nu ar fi atât de grav decât să nu își mai încaseze oamenii pensia”, a spus Vasilescu.