„Nu ar trebui să ne pripim atunci când apelăm la desecretizare, impuls, revolta de moment, discuțiile din spațiul public te duc automat la ideea de desecretizare, dar trebuie să nu uităm faptul că atribuțiile inițiale ale acestei entități nu erau acelea de supraveghere a judecătorilor, erau alte atribuții care într-adevăr pot interesa siguranța națională. Deci trebuie să fim foarte cumpăniți în afirmații, cred că și eu inițial am picat în plasa asta fătă să mă gândesc foarte bine. Trebuie văzut ce anume se impune a fi desecretizat și ce nu se impune a fi desecretizat”, a declarat, joi, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea.
Președintele instanței supreme a precizat că în aceste arhive nu ar fi trebuit să se regăsească detalii intime despre viața magistraților.
„Nu trebuia în niciun caz să se ajungă până la intersecția cu viața privată”, a mai spus Tarcea.
„Am auzit că s-a dat publicității acea listă și cred că e nornal că s-a dat publicității pentru că până la urmă domnul ministru și-a îndeplinit o promisiune”, a mai spus președintele instanței supreme.
Întrebată dacă i se pare credibilă declarația fostului ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, potrivit căreia un consilier al său a intrat în arhivă pentru a schimba un bec, Cristina Tarcea a răspuns „Dacă becul s-a ars, da”, iar apoi, chestionată dacă era nevoie chiar de o comisie de patru persoane ca să schimbe un bec, președintele instanței supreme a spus în glumă: „O fi fost un bec cu putere mare de iluminare”.
Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a susținut, joi, că în 2013, în timpul mandatului său, s-a constituit o comisie, pe care a aprobat-o prin ordin de ministru, care a verificat „sistemul de iluminat” al arhivei SIPA și care a avut acces la arhivă, unde „a schimbat un bec”.