Prima pagină » Știri externe » Starurile lui Kim Jong Un. Cine sunt oamenii din spatele programului nuclear al Coreei de Nord

Starurile lui Kim Jong Un. Cine sunt oamenii din spatele programului nuclear al Coreei de Nord

Starurile lui Kim Jong Un. Cine sunt oamenii din spatele programului nuclear al Coreei de Nord
Lansarea reușită a unei rachete balistice a fost un motiv de sărbătoare în Coreea de Nord. Liderul Kim Jong Un s-a bucurat ca un copil, alături de alți trei bărbați, figuri care apar întotdeauna alături de liderul nord-coreean în ieșirile sale publice. Reuters a reușit să afle identitatea celor trei „oameni" ai lui Kim Jong Un, care apar în înregistrările și fotografiile oficiale din media nord-coreeană. Chipurile misterioase, care au stârnit interesul agențiilor de securitate și informații din vest, sunt figuri de top în programul secret de înarmare cu rachete balistice al Coreei de Nord. Aceștia sunt, pe numele lor, Ri Pyong Chol, fost general al forțelor aeriene, Kim Jong Sik, un om de știință veteran în știința rachetelor și Jang Chang Ha, directorul unui centru de producere și distribuire a armelor.

Fotografiile și imaginile video publicate în media arată fără îndoială că cei trei sunt preferații lui Kim Jong Un. Comportamentul lor este cu totul diferit față de cel al celorlaltor slujitori de top ai liderului nord-coreean, care se apleacă și pun mâna la gură atunci când îi vorbesc acestuia din urmă. Ba chiar doi dintre ei au zburat alături de Kim Jong Un în aviolul lui privat, lucru care nu s-a mai întâmplat cu mulți alți oficiali ai statului. 

Având în vedere calitățile sale, trio-ul este indispensabil dezvoltării nucleare rapide a Coreei de Nord. Până în prezent, această țară a făcut două teste nucleare și peste 10 lansări de rachete balistice de la începutul anului, violând rezoluțiile Organizație Națiunilor Unite și atrăgând critici severe. 

„Kim Jong Un preferă să îi țină pe acești tehnocrați sub aripa sa, astfel încât el să-i poată contacta direct și să îi zorească să se miște mai repede. Faptul că nu se mai încurcă cu birocrația arată disperarea sa în ceea ce privește dezvoltarea nucleară”, a spus An Chan-il, un foest ofiței militar nord-coreean care a emigrat în Coreea de Sud și conduce un think tank în Seoul. 

Kim Jong Sik și Jang Chang Ha nu provin din familii de elită, așa cum se întâmplă în cazul marilor figuri aflate în fruntea Coreei de Nord. Sursele spun că Ri Pyong Chol a fost, în schimb, școlit la una dintre cele mai renumite școli din peninsulă. 

Cine sunt cei trei oameni ai lui Kim Jong Un

Analizând fotografiile cu cei trei, observăm un bărbat mai bine făcut. Acesta, potrivit experților care au dezvăluit, pentru Reuters, identitatea celor trei, este Ri Pyong Chol. El este întotdeauna zâmbitor în fotografii. În prezent, el este director adjunct al Departamentului de Industrie a Munițiilor din Partidul Muncitoresc, organism care veghează dezvoltarea programului nuclear al țării, potrivit informațiilor deținute de Coreea de Sud și Statele Unite. 

Născut în 1948, Ri a studiat o perioadă în Rusia și promovat atunci când Kim Jong Un a început să câștige popularitate, la finalul anilor 2000. 

Kim Jong Sik este omul de știință al rachetelor. El și-a început cariera ca tehnician civil în aeronautică, însă acum poartă uniforma de general în cadrul Departamentului de Industrie a Munițiilor, potrivit informațiilor oferite către Reuters de guvernul sud-coreean. 

Ascensiunea sa a fost mediată de lansarea cu succes a unei rachete balistice în 2012, fapt care l-a ajutat să câștige vizibilitate. 

Kim Jong Sik l-a dus pe liderul nord-coreean în camera de control a agenției spațiale oficiale a Coreei de Nord, chiar înainte de lansarea cu succes a unei rachete cu rază lungă de acțiune în luna februarie a acestui an. 

Detalii despre vârsta acestuia sau despre viața personală nu sunt cunoscute. 

Dintre cei trei, cele mai puține lucruri se cunosc despre Jang Chang Ha, președintele Academiei de Știință în Apărarea Națională. El este implicat în cercetarea și dezvoltarea sistemului avansat de rachete al țării, incluzând aici rachete și, probabil, arme nucleare. 

Organizația din care face parte se ocupă cu obținerea tehnologiei, echipamentului și informațiilor de peste ocean, urmând ca mai apoi să folosească aceste lucruri în programele nucleare. 

Sub conducerea sa, academia a ajuns la un număr de 15.000 de angajați, incluzând 3.000 de ingineri specializați în problema rachetelor. 

Coreea de Nord a interzis un program nuclear dezvoltat la începutul anilor 2000 de un trio similar specializat în procurarea de arme, potrivit informațiilor oficiale. Unul dintre membrii fostei echipe, Jon Pyong Ho a murit, iar ceilalți doi sunt deja bătrâni și au ieșit din atenția publică. 

Locul lor a fost luat de oamenii pe care Kim Jong Un i-a ales personal, după cum spun experții și sunt cei care conduc sistemul nuclar nord-coreean către standardele secolului XXI. 

 

Citește și