Prima pagină » Știri » Noua lege RCA, promulgată. În ce condiții se vor încheia polițele de asigurare obligatorie

Noua lege RCA, promulgată. În ce condiții se vor încheia polițele de asigurare obligatorie

Noua lege RCA, promulgată. În ce condiții se vor încheia polițele de asigurare obligatorie
Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă, care prevede, printre altele, suspendarea poliței, încheierea acesteia și pe o perioadă de o lună sau despăgubirea la orice service.

Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, anunță Administrația Prezindențială.

Camera Deputaților a adoptat în data de 16 mai legea privind asigurarea RCA, asigurații având posibilitatea să contracteze o poliță de asigure pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, să o suspende pe perioada imobilizării vehiculului și să fie despăgubiți indiferent de service-ul la care merg

Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate conform acordului dintre asigurat și asigurătorul RCA.

Unul dintre amendamentele adoptate permite asiguraților să fie despăgubiți indiferent de service-ul în care își vor repara mașina, dar polițele nu au cum să crească din cauza costurilor cu reparațiile, pentru că acestea reprezintă doar o mică parte din costul total al daunelor, a explicat președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), Cristian Muntean, la finalul ședinței comisiilor parlamentare care au întocmit raportul votat de plen.

De asemenea, utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparații auto este considerată infracțiune.

Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către A. S.F., după formula prevăzută la art. 2 pct. 24 și se publică de către A.S.F.

Cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăși cumulat 25% din tariful rezultat.

Pentru determinarea sumei reprezentând prima de asigurare, asigurătorul RCA poate lua în calcul istoricul daunelor plătite, în ultimii 5 ani, pentru accidente produse prin intermediul vehiculului asigurat, precum și utilizarea unor tehnologii de tip telematics.

La încheierea contractului RCA și pe parcursul derulării acestuia, asiguratul are obligația să permită asigurătorului RCA accesul în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, la evidența accidentelor și a cererilor de despăgubire anterioare și să furnizeze informațiile solicitate de asigurătorul RCA pentru evaluarea riscului și calculul primei de asigurare, stabilite prin reglementări A.S.F, potrivit proiectului de lege.

Contractul RCA poate fi suspendat, la cererea asiguratului, pe perioada suspendării dreptului de circulație al vehiculului, conform prevederilor legale sau pe perioada imobilizării vehiculului.

Proprietarii au obligația ca, pe toată durata suspendării contractului RCA, să imobilizeze vehiculul într-un spațiu privat, în afara domeniului public.

Citește și