Comentând această descoperire a australienilor, un expert britanic a amintit că astfel de reușite au fost consemnate și în trecut, însă nu s-a ajuns niciodată la testarea unui astfel de tratament pe oameni. Totuși, spune el, este foarte probabil ca această nouă încercare să conducă la o premieră a testării unor astfel de tratamente pe persoanele alergice.
Cu toate că afirmațiile australienilor au stârnit multe comentarii sceptice, specialiștii în astm s-au declarat încântați de descoperirea lor și au catalogat-o drept un „pas înainte”.
Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează peste măsură pentru a se apăra împotriva a ceva care, în mod normal, face rău. Cercetătorii australieni au explicat că în cadrul testului lor au folosit tehnici genetice care să oprească reacția sistemului imunitar pe șoareci de laborator alergici la proteinele din albușul de ou.
„Ceea ce facem noi este să stopăm boala care cauzează aceste simptome. Acest lucru poate revoluționa tratamentul alergiilor severe. Înseamnă că boala poate fi oprită încă dinainte de a se declanșa”, a explicat profesorul Ray Steptoe, unul dintre specialiștii care au lucrat la acest studiu.
Dacă reușita lor se va dovedi eficientă și în cazul oamenilor, noul tratament ar putea înseamna șansa la o viață normală pentru persoanele cu alergii severe. Tratamentul ar urma să fie făcut o singură dată, iar persoana să fie protejată de reacțiile alergice pentru tot restul vieții.
Profesorul Steptoe a estimat că testele pe oameni ar putea începe în următorii 5-6 ani, perioada necesară pentru ca tratamentul să fie modificat astfel încât să se potrivească în cazul ființelor umane.
Principalele critici au pus în prim-plan faptul că organismul șoarecilor nu este identic cu cel al oamenilor și că, din acest motiv, nu se poate vorbi cu atât de mult optimism despre posibila vindecare a persoanelor alergice.