Prima pagină » Știri externe » Rusia, prima reacție oficială după izolarea Qatarului

Rusia, prima reacție oficială după izolarea Qatarului

Rusia, prima reacție oficială după izolarea Qatarului
Rusia, prima reacție oficială după izolarea Qatarului

„Este o problemă care ține de relațiile bilaterale între țările respective. Nu ne amestecăm în astfel de decizii, deși suntem suspectați că ne-am afla în spatele oricărei evoluții din lume. Dar vă asigur că nu este adevărat”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Arabia Saudită, Egiptul și alte patru țări arabe au decis luni să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor rețele teroriste precum Stat Islamic și Al-Qaida, relatează site-ul BBC News.

Retragerea diplomatică a fost declanșată de Bahrain și a fost urmată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Yemen și Libia. Decizia a fost luată „pentru a proteja securitatea națională în fața pericolelor reprezentate de terorism și extremism”.

Arabia Saudită și-a închis granițele și a blocat legăturile pe uscat, aeriene și pe mare cu peninsula învecinată. În replică, autoritățile din Qatar au negat toate acuzațiile și consideră decizia „nejustificată și fără o susținere pe fapte”.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrainul au stabilit un termen de două săptămâni pentru ca vizitatori și rezidenții din Qatar să părăsească teritoriul.

Emiratele Arabe Unite au anunțat că diplomații qatarezi au la dispoziție 48 de ore pentru a părăsi țara. Companiile aeriene din Emirate vor suspenda toate zborurile către și dinspre capitala Qatarului, Doha, începând de marți.

Totodată, cele șase țări arabe au închis spațiul aerian pentru compania Qatar Airways. Coaliția arabă pentru lupta împotriva rebelilor Houthi din Yemen a decis să elimine Qatarul din alianță, pentru că „are practici care consolidează terorismul și susțin grupările extremiste”.

Decizia, care este fără precedent, este văzută drept o separare majoră între țările puternice din Golf, care sunt, de asemenea, aliați apropiați ai Statelor Unite.

Statele din Golf și-au manifestat opoziția față de regimul din Iran, dar Arabia Saudită a acuzat Qatar de „colaborare cu grupări teroriste susținute de Iran”, în regiunea estică Qatif și în Bahrain.

Ministrul de Externe din Qatar a precizat că decizia luată de cele șase țări arabe nu va afecta viețile cetățenilor și rezidenților. Totuși, aproximativ 40% din produsele alimentare sunt importate din Arabia Saudită.

Qatarul, țară cu aproximativ 2,7 milioane de locuitori și care se bazează în principal pe resursele de petrol, va găzdui Cupa Mondială de fotbal din 2022.