Ciprian Bălănescu, multiplu campion european, a câștigat triatlonul Fără Asfalt la mare. „Nicio victorie nu se compară cu cealaltă”

Ciprian Bălănescu, multiplu campion european, a câștigat triatlonul Fără Asfalt la mare. „Nicio victorie nu se compară cu cealaltă
Publicat: 10/06/2017, 10:02
Actualizat: 05/03/2018, 13:46
Primul triatlon off-road al sezonului competițional din acest an, Fără Asfalt la mare, a avut loc pe 3 iunie, în rezervațiile naturale 2 Mai – Vama Veche și Hagieni – Albești. La competiție au luat startul peste 700 de concurenți, amatori și profesioniști, pasionați de ture de înot, bicicletă și alergare în natură.
Câștigătorul ediției, Ciprian Bălănescu a trecut linia de start într-o oră și 52 de minute. Ciprian Bălănescu este multiplu camion național la triatlon și duatlon și se află la al șaselea podium la triatlonul Fără Asfalt la mare. Pe locurile al doilea și al treilea s-au situat Daniel Attila, care a terminat competiția în 1 oră și 54 de minute, respectiv Alex Ciocan, care a ajuns la linia de finish în 1 oră și 55 de minute.
Concurenții au avut de parcurs trei probe, 1 km de înot în mare, pornind de la Micul Golf, 32 km de pedalat în proba de ciclism, în zona Hagieni – Albești, și 6 km de alergare pe plajă și faleză, între 2 Mai și Vama Veche.
Ciprian Bălănescu a participat a șasea oară, din opt ediții, la această competiție și spune că prin sport a găsit bucuria de a face mișcare, libertatea de a face ceea ce îi place. „De mic fac sport. Unii zic că am venit pe lume în viteză”.
Bălănescu este sportiv de performanțp și practică triatlonul de mai bine de 10 ani de zile și a participat la numeroase competiții națioanle, dar și internaționale.
Când l-am întrebat dacă urmează un regim anume pentru a atinge astfel de performanțe, Bălănescu glumește și spune că „mănânc alegare pe pâine, înot pe pâine, bicicletă pe pâine”. Sportivul se antrenează, de obicei, cel puțin două ore pe zi și mai mult iarna. Chiar și dacă câștigi competiții este foarte greu să duci un trai bun în România doar din indemnizații. „Ca sportiv de performanță în România ești obligat să fii susținut dacă vrei să faci performanță. Trebuie să găsești sponsori, care în mare parte sunt prietenii”, mai spune el.
„Toate momentele sportive sunt frumoase. Nu pot să fac o comparație dintr-o cursă și alta. Nicio victorie nu se compară cu cealaltă”, răspunde sportivul. El mărturisește că în urmă cu câțiva ani când se afla la un punctul de a se lăsa de sport a fost convis de prieteni să continue. Ce ar fi făcut dacă nu ar fi fost sportiv? „Sunt specialist în brutărie, am vrut să lucrez în brutărie”.
Bălănescu vrea să se concentreze pe duatlon în viitor și țintește top 3 european și mondial în competițiile de duatlon. El va practica triatlon la nivel de amatori deoarece consideră că nu este destul de bun la înot pentru a putea fi competitiv la nivel internațional.
„S-au adunat la start sportivi de performanță și amatori care, dincolo de traseul pe care l-au parcurs împreună, împărtășesc aceleași pasiuni și înțeleg că mișcarea practicată astfel este rețeta de succes pentru o dezvoltare personală și profesională durabilă și bine calibrată”, spune Tudor Vlad, inițiatorul proiectului Fără Asfalt.
În cadrul evenimentului au participat inclusiv cei care practică doar una dintre probele triatlonului, la secțiunea de ștafetă a concursului. Traseul nu a avut dificultăți tehnice, iar dintre cei peste 700 de participanți, peste 170 s-au aflat la primul triatlon.
Pe 4 iunie, pe plaja mare din 2 Mai, a avut loc și a treia ediție a Aquathlonului Fără Asfalt, competiție de înot și alergare pentru copii. La cursă au participat 220 de copii, având două variante de distanțe: 50 m înot și 400 m alergare pentru copiii între 7 – 9 ani și 150 m înot și 800 m alergare pentru copiii între 10 – 14 ani.
„Deprinderea de a face mișcare în mod organizat și susținut trebuie să fie o componentă importantă în procesul de formare a copiilor și ne dorim să-i aducem mai aproape de sport, prin intermediul competițiilor pe care le organizăm, precum Aquathlonul, sau a celor pe care le susținem. Participând la activități sportive, copiii învăță să-și canalizeze corect energia debordantă și vor reuși mai ușor să se autodepășească, să fie mai sociabili și dornici să-și facă prieteni care împărtășesc aceleași pasiuni”, spune Tudor Vlad.
Fără Asfalt a fost în 2010 primul triatlon off-road din România, iar până în prezent a rămas concursul de gen cu cel mai mare număr de participanți. Din lista celor înscriși la proba de triatlon în fiecare an, până la 30% se află la prima participare la acest gen de concurs. La prima ediție s-au încris în jur de 190 de oameni, dintre care doar 20-30 de persoane mai participaseră la astfel de concursuri. Potrivit lui Tudor Vlad, în jur de 1500-2000 de pasionați de triatloni se află în România în acest moment.
„Media de vârstă a participanților la triatlon este de 35 de ani. Oamenii se apucă de sport mai târziu, noi încercăm să le spunem că ar fi și mai bine dacă ar începe să facă sport și mai devreme. Avem programe prin care încercăm să atragem copii la sport”, spune Vlad.
Câștigătorii competiției Fără Asfalt la mare 2017
Top 5 masculin:
1. Ciprian Bălănescu – 1:51:10
2. Daniel Attila – 01:54:25
3. Alex Ciocan – 01:55:16
4. Alexandru Ghica – 01:55:53
5. Sorin Boriceanu – 01:58:08
Top 5 feminin:
1. Maria Szakacs – 02:18:31
2. Andreea Diana Iordache – 02:20:30
3. Neaga Adriana – 02:27:16
4. Kinga Karacsony – 02:31:08
5. Monica Mânicuță – 02:34:15
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate provizorii: Călin Georgescu vs. Elena Lasconi în turul II. Diferenţă de 2.742 voturi între...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Breaking News: Marcel Ciolacu a demisionat de la PSD! Primele declarații ale președintelui de partid
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Călin Georgescu, culisele victoriei. Grupul de interese care l-a susținut, împotriva voinței românilor
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce ar fi fost un sunet misterios auzit în apele Antarcticii în anii ’60?