„Din păcate, în ciuda cererilor repetate, Cehia, Ungaria și Polonia, încălcând obligațiile legale care decurg din angajamentele lor față de Grecia, Italia și alte state membre, nu au luat încă măsurile necesare. În acest context, Comisia Europeană a decis să inițieze procedurile de infringement împotriva acestor trei state membre”, se arată într-un comunicat prezentat la Bruxelles.
Comisarul european Dimitris Avramopoulos, responsabil cu migrația, a precizat că instituția a transmis o notă oficială către cele trei țări vizate. Procedura de infringement urmează etape foarte precise, iar statul vizat va fi deferit Curții Europene de Justiție (CEJ), cu sediul la Luxemburg, care are posibilitatea să decidă sancțiuni.
„UE se bazează pe solidaritate și pe împărțirea responsabilității. Aceste valori fundamentale se aplică tuturor politicilor noastre, iar migrația nu reprezintă o excepție. Nu putem și nu vom lăsa aceste state membre cu granițe externe pe cont propriu. Iar când vine vorba despre relocare, permiteți-mi să fie clar: implementarea deciziilor Consiliului este o obligație legală, nu o alegere”, a declarat Avramopoulos.
Planul de relocare a 160.000 de refugiați din Italia și Grecia în alte țări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate doar 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria și Polonia nu au primit niciun refugiat.
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că decizia Uniunii Europene din 2015 privind cotele obligatorii de imigranți pentru fiecare stat membru „este inacceptabilă, întrucât este împotriva bunului simț și pentru că încalcă tratatele UE”.
Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, consideră că relocarea unor oameni pe un fond obligatoriu este „depășită și inumană”.
Ministrul ceh de Interne, Milan Chovanec, a declarat că dacă UE va declanșa proceduri de infringement împotriva țărilor în cauză, ar fi „un alt motiv pentru cetățenii acestor țări să considere drept frivole politicile UE”.