„În această privință, ambii parteneri trebuie să se implice, să își comunice dorințele, să asculte ce are celălalt de spus, dar să înțeleagă, iar unde este cazul să se oprească, pentru a nu-i forța limitele celuilalt. De multe ori, sexul dur rămâne una dintre dorințele ascunse într-un cuplu. Din perspectivă sexuală, duritatea poate fi interpretată ca un act de sado-masochism sau un act sexual în forță. Cei doi depun un efort consistent, dar acceptă și să bruscheze și să fie bruscați””, precizează psihoterapeutul Constantin Cornea pentru Gândul.
Specialiștii cred că sexul dur poate fi benefic dacă este dorit de ambii parteneri și cei doi consideră că această formă de manifestare îi poate face fericiți. „În schimb, dacă unul își dorește această formă de intimitate, în dauna dorințelor partenerului, putem vorbi despre partea urâtă a sexului, pentru că așa pot apărea discuțiile în contradictoriu, frustrarea, anxietatea sau depresia ambilor parteneri. Unul e supărat că nu primește, celălalt că nu este înțeles. Fiecare se consideră victimă și vorbește despre celălalt ca despre un călău”, adaugă psihoterapeutul.
Sexul poate duce la destrămarea relației în două situații. „Dacă unul dintre parteneri nu dorește să aducă duritatea în dormitor sau dacă ajunge să facă asta, dar, în timp, ajunge să vrea să încerce și alte fantezii, un alt obiectiv asupra căruia vor avea păreri divergente”, mai spune psihoterapeutul Constantin Cornea.
Persoanele care preferă un astfel de ingredient în dormitor au trecut, de multe ori, prin traume mari în copilărie sau au o dependență de alcool sau droguri. „În general, acestea sunt lucrurile care pot modifica dorințele unui om și îl pot face să se depărteze mai mult sau mai puțin de normalitate””, mai spune specialistul.
În marea majoritate a cazurilor, de la agresivitate, la duritate, este un pas foarte mic, care poate fi făcut extrem de ușor. „În fond, duritatea ascunde o formă mai puțin controlată de furie. Viața sexuală nu poate fi contabilzată, pentru că fiecare face ce dorește în pat, dar atâta timp cât partenera este de acord. Chiar dacă cei doi se înțeleg perfect în orice privință, dacă au păreri diferite în privința vieții lor intime, în mod cert vor apărea dispute sau opinii despre „anormalitatea” celuilalt. Dacă unul va considera anormală lipsa dorinței în a încerca ceva „diferit”, celălalt va vedea exagerată dorința de a face sex dur, considerând-o necaracteristică omului. ” Plăcerile animalice nu se potrivesc cu viziunea omului legată de fericire,” spunea John Stuart Miil.