Acește mituri sugerează și că stângacii au mai multe șanse de a deveni genii.
Un grup de cercetători a reanalizat o serie de studii făcute în ceea ce privește îndemânarea și a încercat să demonstreze teoria mai sus enunțată.
Ei au explicat că funcționarea mâinii este în strânsă legătură cu o funcție a creierului și, prin urmare, este legată de cunoaștere.
Aparent, stângacii au o parte dreaptă a creierului mai mare, fapt care îi ajută atunci când vine vorba despre orientarea în spațiu și reprezentarea mintală a obiectelor. De asemenea, stângacii au fibra nervoasă numită Corpus Callosums mai mare, asigurând astfel o conexiune mai bună între cele două emisfere ale creierului. În acest fel, ei reușesc să proceseze infromația mai rapid decât o fac dreptacii, iar acest lucru îi face să fie mai pricepuți la matematică.
Experimentele în care au fost incluși 2.300 de studenți de vârste diferite au constat într-un chestionar cu întrebări legate de mâna pe care o folosesc aceștia pentru diverse activități, grila fiind aceeași pentru toți participanții, pentru ca rezultatele să poată fi comparate.
Ei au primit și teste de matematică, în urma cărora a reieșit că stângacii s-au descurcat mult mai bine, trecând în fața dreptacilor și ajungând la rezolvarea celor mai grele cerințe.
La final, analizând toate rezultatele, s-a dovedit că persoanele care foloseau mâna dreaptă pentru toate activitățile întreprinse au avut performanțe slabe la toate experimentele.
Totuși, în ciuda acestor rezultate, oamenii de știință susțin că există foarte mulți dreptaci ale căror funcții cerebrale sunt la fel de bine dezvoltate ca în cazul stângacilor.