În această situație, nu este de mirare că 5 din 10 pacienți români care au nevoie de transplant medular nu își găsesc un donator compatibil, potrivit datelor RNDVCSH. „Creșterea bazei potențialilor donatori români de celule stem hematopoietice înseamnă creșterea șanselor la viață mai ales pentru pacienții români care au nevoie de transplant medular, datorită faptului că probabilitatea de a găsi un donator compatibil este mai mare în cazul în care căutarea se face în rândul persoanelor din aceeași grupă populațională sau din aceeași regiune geografică”, explică reprezentanții Societății Române de Transplant Medular.
Un registru național mai bogat ar însemna o probabilitate mai mare de a indentifica un donator compatibil și un timp de așteptare de două ori mai mic pentru pacient de la găsirea persoanei de la care se pot recolta celule stem hematopoietice și până la realizarea procedurii de transplant propriu-zise, față de situația în care donatorul este din străinătate. Datele RNDVCSH indică o medie de 1.5 luni timp de așteptare de la identificarea unui donator compatibil în România și până la efectuarea transplantului, față de 3 luni câte sunt necesare, dacă donatorul este străin.
În cei patru ani de când în România funcționează Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice au fost realizate 136 de transplanturi medulare de la donatori neînrudiți, doar 6 dintre acestea implicând donatori români, adică un procent de doar 4,5%. Este nevoie, deci, de o mai mare implicare în găsirea de persoane potrivite pentru a deveni donatori și de includerea lor cât mai rapidă într-un program care ar putea salva multe vieți.
„Orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani se poate înscrie în baza potențialilor donatori, cu condiția să aibă o stare de sănătate generală bună și să nu sufere de boli grave din sfera cardiovasculară, renală, pulmonară, de afecțiuni infecțioase, autoimune, neurchirurgicale grave, alergii severe sau cancer”, explică reprezentanții Societății Române de Transplant Medular.
Cu toate acestea, nu toate persoanele care sunt incluse în RNDVCSH devin automat donatori, existând posibilitatea ca acestea să nu fie identificate vreodată ca fiind compatibile cu vreun pacient. În cazul în care un potențial donator este compatibil cu un pacient care are indicație de transplant și nu are un donator compatibil în familie, îi va fi solicitat acordul de a dona, iar recoltarea de celule stem hematopoietice se va face după consilierea și în funcție de disponibilitatea acestuia. Donarea este strict confidențială, atât pentru donator, cât și pentru pacient.