„O să rezolv această problemă foarte repede, voi desemna o persoană și acea persoană va prezenta o listă de miniștri și se va duce în fața Parlamentului. Acolo se votează, e simplu! Nu e nicio complicație”, a spus Iohannis fără a face vreo referire la PSD și ALDE.
Șeful statului a precizat că, la consultările de luni, „va asculta toate părțile” și va trage concluziile după. „Președintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părțile și să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică, pe real, în Parlament”, a spus președintele.
Klaus Iohannis a atras, totodată, atenția asupra restanțelor pe care le va avea de rezolvat noul Guvern, atrăgând atenția că o serie de probleme, mai ales pe relația cu UE au fost lăsate în aer.
Două dintre ele au fost teme la Consiliul European de la Bruxelles din acest zile.
În primul rând este vorba de aspectele ce țin deColaborarea Structurată în domeniul apărării, la nivelul UE, și în special de fondul comun de apărare de pe urma căruia România poate profita pentru revigorarea industrie de profil.
Întrebat cum mai exact poate contribui sau ce proiecte are în acest sens țara noastră, președintele a criticat guvernele de până acum pentru slaba mobilizare. „Noi suntem în faza în care încercăm săptămâna viitoare să construim un Guvern, care pe urmă se va ocupa să intre mai profund în această tematică și va veni, sper eu, cu proiecte fezabile. Este un pic devreme să vă spun ce va rezulta de aici, dar eu am cerut guvernelor succesive, că deja sunt mai multe pe care le-am prins, să se concentreze pe formule de revigorare a industriei de apărare de la noi, cu oarece succes, dar mai este mult de lucru, și un astfel de fond, după părerea mea, poate să ne sprijine”, a comentat el.
În privința Agenției Europene a Medicamentului, pe care România o revendică după părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar, Iohannis a spus că șansele țării noastre sunt „aceleași pe care le-a avut și înainte”. „Nu am avut impresia că la Guvern s-au mișcat foarte rapid”, a arătat el.
O a treia problemă, adusă în discuție într-o întrevedere cu premierul danez, cea a condițiilor din penitenciare, este tot în resortul Guvernului, mai exact a Ministerului Justiției.
„Asta nu e nicio noutate. Am avut tot anul discuții pe condițiile din penitenciare și guvernanții s-au angajat să le rezolve. Însă, nu își imaginează nimeni că o problemă care a fost neglijată timp de 20 de ani se rezolvă într-o zi, dar noi suntem destul de hotărâți în România să abordăm problema și să o rezolvăm și atunci acest lucru l-am și transmis partenerului de discuție”, a mai spus Iohannis.