„Căștile pun în pericol auzul și conduc la afecțiuni frecvente ale urechii, iar în cazuri extreme chiar la surditate. Hipoacuzia provocată de expunerea prelungită la zgomote puternice este tot mai des întâlnită în ultimul timp, îndeosebi la tineri. Ceea ce este și mai grav este faptul că pierderea auzului este ireversibilă”, precizează Dr. Căpățână Danusia pentru Gândul.
Folosirea acestor accesorii nu este interzisă, însă trebuie să învățam să le folosim într-un mod corect și rațional.
„Sensibilitatea la zgomot diferă de la o persoană la alta dar, în general, nu este recomandat ca sunetul din căști să depășească 85 de decibeli (o conversație normală ajunge la 60 dB). O intensitate a sunetului mai mare de 90 dB poate da o serie de complicații auditive, inclusiv pierderea auzului.
În cazul împrumutării căștilor (prieteni,membrii ai familiei) riscul de a face o infecție este mai mare, bacteriile fiind preluate, prin intermediul acestora, de la o persoană la alta. Praful și mizeria care se depun pe căști atunci când sunt lăsate la-ntâmplare reprezintă o alta cauză a infecțiilor auriculare. De asemenea, în timpul antrenamentelor fizice, transpirația și umiditatea se instalează în jurul căștilor, lucru care favorizează înmulțirea bacteriilor și a ciupercilor””, adaugă specialistul.
În cazul în care o persoană începe să nu mai audă bine, să vorbească din ce în ce mai tare, să audă un țiuit permanent în ureche, să acuze dureri sau chiar unele secreții purulente la nivelul conductului auditiv extern, atunci trebuie să se prezinte la un control de specialitate.
„Evitați folosirea căștilor intraauriculare, cele mai bune sunt căștile clasice, care se amplasează pe cap. De asemenea, este importantă dezinfectarea căștilor periodic. Dacă sunt prevăzute cu capac de cauciuc sau burete, acesta trebuie schimbat cel putin o dată pe lună, depozitarea lor în condiții corespunzatoare (cutiuță sau punguță ) și evitarea folosirii în comun cu alte persoane.
Muzica trebuie ascultată la un volum moderat, nu la maximum, (plasarea volumului la o capacitate de 60%), și pentru perioade cât mai scurte de timp”, mai spune medicul Căpățână Danusia.
Dacă achiziționăm accesorii de calitate și ascultăm muzica la un volum normal, căștile nu reprezintă un pericol. Cu toate astea, se recomandă evitarea acestora atunci când nu sunt necesare.