Raport SUA: România, sursă, țară de tranzit și destinație pentru traficanții de persoane

Raport SUA: România, sursă, țară de tranzit și destinație pentru traficanții de persoane
Publicat: 27/06/2017, 20:25

„După cum s-a raportat în ultimii cinci ani, România reprezintă o sursă, țară de tranzit și destinație pentru bărbați, femei și copii supuși muncii forțate și pentru femei și copii victime ale rețelelor de proxenetism. România este o sursă semnificativă a victimelor traficanților în întreaga Europă. Bărbați, femei și copii români sunt victime ale traficului pentru a fi exploatați în agricultură, în construcții, în servicii casnice, hoteluri și întreprinderi, unii fiind forțați să cerșească în România și în alte țări europene. Femei și copii din România sunt victime ale rețelelor de proxenetism în România și în alte țări europene”, arată Raportul Departamentului de Stat american intitulat „Traficul de persoane – 2017”.

Potrivit raportului, România se încadrează în categoria a doua, a țărilor ale căror instituții nu respectă încă standardele minime în materie de combatere a traficului de persoane, dar depun eforturi în acest sens.

În categoria întâi sunt țările ce respectă standardele minime pentru contracararea traficului de persoane. Sunt încadrate în această categorie statele vest-europene, precum și Statele Unite, Australia, Israelul și Coreea de Sud.

În categoria a doua, alături de România, sunt țări precum Afganistan, Albania, Argentina, Azerbaidjan, Brazilia, Croația, Egipt, Japonia, Grecia, Iordania, Japonia, Turcia și Tunisia.

Raportul include și categoria „a doua – sub supraveghere”, a statelor cu un număr semnificativ de mare de victime, dar care fac eforturi pentru atingerea standardelor minime. Aici se încadrează Algeria, Bulgaria, Bangladesh, Bulgaria, Camerun, Ungaria, Irak, Republica Moldova și Serbia.

În ultima categorie sunt state care nu respectă standardele minime în materie de combatere a traficului de persoane și nu depun eforturi în acest sens, precum Belarus, Burundi, China, Iran, Eritreea, Rusia, Siria ori Sudanul de Sud. Există și cazuri speciale, precum Libia, Somalia și Yemen.

„Instituțiile guvernamentale din România nu îndeplinesc în totalitate standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, dar depun eforturi în acest sens. Instituțiile guvernamentale din România au demonstrat că depun eforturi mai mari comparativ cu perioada monitorizată anterior; (…) instituțiile au făcut eforturi din ce în ce mai mari în materie de aplicare a legilor, inclusiv prin condamnarea a doi oficiali complici, precum și prin colaborarea cu organizații nonguvernamentale, pentru identificarea unui număr mare de victime. Instituțiile guvernamentale au început să dezvolte mecanisme de a oferi finanțare ONG-urilor de profil, dar încă nu au definitivat mecanismele. (…) Instituțiile nu îndeplinesc standardele minime în anumite domenii-cheie. Judecătorii nu au specializări pentru cazuri de trafic de persoane și pentru victime, cu efecte asupra protecției martorilor, asupra modalităților de acordare a compensațiilor și asupra condamnării autorilor. Asistența guvernamentală acordată victimelor rămâne limitată, lăsând majoritatea victimelor neprotejate, cu riscurile repetării traumelor, fără acces la servicii speciale și vulnerabile să fie racolate din nou de rețelele de trafic”, precizează raportul.

Printre recomandările făcute Bucureștiului se numără intensificarea serviciilor de asistență pentru victime, inclusiv prin finanțarea acordată ONG-urilor, investigarea și condamnarea traficanților, inclusiv a oficialilor complici, specializarea agenților de poliție, a procurorilor și judecătorilor și lansarea de eforturi pentru depistarea categoriilor vulnerabile.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce