După ce și-a dat jos propriul Guvern, invocând slabele rezultate de la ministere și lipsa comunicării între premier și miniștri, PSD și-l pune, parțial, la loc. Astfel că, din cei 26 de miniștri, propuși pentru a alcătui noul Cabinet, doar nouă sunt noi. Un element de „originalitate” în noul Guvern îl va constitui „vicepremierul cu probleme speciale”, în persoana deputatului PSD, Marcel Ciolacu, care va fi responsabil de coordonarea interministerială, fără să primească însă un portofoliu.
Deși nici măcar nu a primit votul de învestitură în Parlament, Mihai Tudose, premierul desemnat de Klaus Iohannis să îi urmeze lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria, s-a declarat deja pregătit să părăsească fotoliul de prim-ministru în cazul în care președintele său de partid ar putea să îi ia locul. Liviu Dragnea s-a pus, însă, în fața bunăvoinței sale, dându-i de înțeles să abandoneze orice gând de acest fel. „Nu te grăbi. Mergi la treabă, lasă”, l-a îndemnat Dragnea, în cadrul conferinței de presă comune, pe care cei doi au susținut-o după ședința Comitetului Executiv Național al PSD, în care liderii social democrați au aprobat lista de miniștri, existând o singură abținere și aceea din partea deputatului PSD, Nicolae Bănicioiu.
La întrebarea ce îi recomandă pe unii dintre ei pentru a continua să facă parte din Guvern, deși în raportul de evaluare figurau primii la capitolul „nerealizări”, Dragnea i-a absolvit de orice vină pe miniștrii vizați, spunând că nu sunt ei de vină pentru că actele normative inițiate nu au fost duse până la capăt și că, în cazul fostului Cabinet, a fost vorba de o „evaluare pe domenii, nu pe miniștri”. La rândul său, Tudose, care a promis că se duce la Palatul Victoria să muncească „pentru țară”, consideră că nu trebuie să fii un specialist în domeniul pe care vrei să îl reprezinți în Guvern din postura de ministru. Altfel spus, Mihai Fifor, absolvent de Filosofie, poate conduce Ministerul Economiei întrucât „nu trebuie să fii economist” pentru a fi în fruntea acestui minister, ci trebuie „să înțelegi cum funcționează economia, să împingi proiectele spre direcția bună”.
Una peste alta, joi, noii-vechi miniștri vor fi audiați în comisiile de specialitate din Legislativ, începând cu ora 08:00, după care Guvernul va fi votat în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Dragnea a declarat că nu crede că există pericolul ca noul Cabinet să nu fie votat de majoritatea parlamentară și că se sprijină pe voturile tuturor membrilor PSD-ALDE. Sprijin la care va contribui și UDMR, deși liderul Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii formațiunii nu au, însă, obligația de a vota în comisiile de specialitate miniștrii propuși de PSD-ALDE.
La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a ținut să precizeze că i-a cerut premierului desemnat „să facă singur evaluarea miniștrilor din cabinet și evaluarea implementării programului de guvernare și a măsurilor”.
„De la partid și de la Parlament o să urmărim și noi ce se va întâmpla. În vacanța parlamentară o să fie putin mai greu, din septembrie încolo în fiecare săptămână, dar și în această vacanță o să avem BPN-uri în care o să fie prezent și premierul și unu-doi miniștri. Faptul că sunt doi vicepremieri de la PSD care vor lucra strâns și foarte aproape cu premierul, mie îmi dă foarte multă încredere că orice abatere de la program va fi rezolvată rapid”, a declarat, Dragnea, după ședința CExN al PSD.
Din cei 26 de miniștri, propuși pentru a alcătui noul Cabinet, doar nouă sunt noi, respectiv: Mihai Fifor (deputat PSD, fost șef al Comisiei Nana) – Economie; Victor Negrescu (europarlamentar PSD, fost consilier al lui Titus Corlățean) – Afaceri Europene; Adrian Țuțuianu (senator PSD, șeful Comisiei de Control al SRI, fost șef al CJ Dâmbovița) – Apărare; Lucian Romașcanu (senator PSD, fost director al Kanal D și Cancan) – Cultură; Liviu Pop (senator PSD, fost ministru și cel care a schimbat comisia care a stabilit că Victor Ponta a plagiat) – Educație; Lucian Georgescu (secretar de stat la Cercetare, președinte al Senatului Universității Dunărea de Jos Galați) – Cercetare; Doina Pană – Ape și Păduri; Lucian Șova (urmărit penal în dosarul fostului judecător CCr Toni Greblă) – Comunicații; Ilan Laufer (om de afaceri care a adus în România branduri precum H&M sau Bershka) – Mediul de afaceri. Nouă în componența Guvernului este și funcția oferită lui Marcel Ciolacu, al treilea vicepremier cu „probleme speciale”, în Cabinetul condus de Mihai Tudose, care nu va primi, însă, un portofoliu.
„Una dintre disfuncționalitățile din vechiul Guvern pe care le-am sesizat și eu, și la care s-au sesizat foarte pregnant mai ales efectele, au fost anumite inițiative sau puncte din programul de guvernare care necesitau o corelare interministerială. Este foarte greu ca un coleg de al nostru cu rang de ministru, secretar de stat sau consilier de stat la prim-ministru să coordoneze alți doi, trei, patru miniștri și atunci asta a fost soluția, ca vicepremierul cu probleme speciale cumva să aibă în atribuții această coordonare interministerială”, a justificat Mihai Tudose numirea lui Marcel Ciolacu.
Restul de 17 miniștri sunt din garda veche, respectiv din cea demisă în Parlament prin moțiune de cenzură, la ordinul PSD, după ce un raport de evaluare a scos la iveală rezultatele lor slabe în fruntea ministerelor conduse. În ciuda nerealizărilor identificate în urma evaluării activității acestor 17 miniștri, aceștia au fost propuși pentru a doua oară să facă parte din Guvern, Liviu Dragnea spunând că nu se fac vinovați pentru faptul că proiectele lor nu au fost duse la capăt.
„Au fost o serie de nerealizări pentru că, pe circuitul de avizare sau chiar la nivelul guvernamental, acele acte normative care erau finalizate și plecate din ministere, nu au fost duse până la capăt, dar nu din vina miniștrilor”, a spus Dragnea, precizând că evaluarea a fost „pe domenii, nu pe miniștri”.
Pe de altă parte, specializarea nu pare să fie elementul-cheie în alegerea noilor miniștri. Cel puțin în viziunea lui Tudose, care, întrebat ce îl recomandă pe Mihai Fifor, absolvent de Filosofie, pentru a prelua portofoliul Economiei, a enumerat „puterea de muncă”, „determinarea” și „dorința de a duce la îndepliniere programul de guvernare”.
„E suficient pentru că domnia sa a participat activ la tot ce a însemnat partea de elaborare a programului de guvernare. Cunoaște bine despre ce e vorba acolo, o să vă convingă mâine la audieri. Nu trebuie să fii economist la Ministerul Economiei, ci să înțelegi cum funcționează economia, să împingi proiectele spre direcția bună”, a justificat Tudose.
Cu toate că a declarat că se bazează pe voturile tuturor membrilor PSD-ALDE și că nu crede că există pericolul ca noul Cabinet să nu fie votat de o majoritate parlamentară, Liviu Dragnea a simțit nevoia să se ducă, alături de Mihai Tudose, la grupul parlamentar al UDMR să vorbească cu liderii Uniunii, pentru a căuta sprijin la votul de învestitură de joi, sprijin pe care l-a primit. După discuția avută cu Liviu Dragnea și Mihai Tudose, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că, la nivelul formațiunii, s-a hotărât susținerea noului Guvern, menționând, în schimb, că parlamentarii UDMR nu au obligația de a vota în comisiile de specialitate miniștrii propuși de PSD-ALDE.
„Nu există nicio obligație pentru colegii noștri în comisiile de specialitate de a vota miniștrii. În funcție de prestația fiecăruia vom da un vot sau nu (…) În ce privește lista, acolo vom da un vot pentru a porni pe drum cu acest nou Guvern”, a spus Kelemen Hunor.
Întrebat ce l-a convins pentru acest vot, liderul UDMR a răspuns că este foarte important faptul că președintele Klaus Iohannis „a dat posibilitatea majorității PSD-ALDE și lui Mihai Tudose să formeze un Guvern și nu a tras de timp”.
„Din acest punct de vedere, e un argument și acest lucru, azi, când au venit la noi, la grup, și apreciez că au venit președintele PSD și cu premierul desemnat și un vicepremier, am discutat despre cum va arăta programul de guvernare și ce intenții au în perioada imediat următoare”, a mai spus Kelemen Hunor.
Deși nu a primit, încă, votul de învestitură în Parlament, Mihai Tudose s-a arătat deja dispus să părăsească fotoliul de premier, declarând că dacă Liviu Dragnea va putea să devină prim-ministru, el se va da la o parte.
„Evident că da”, s-a poziționat Tudose.
În replică, Dragnea l-a îndemnat să nu se grăbească și să meargă „la treabă”.
„Nu te grăbi. Mergi la treabă, lasă”, a spus Dragnea, precizând că nu îl interesează schimbarea Legii 90/2001, cea care l-a împiedicat, de altfel, să devină premier.
LISTA MINIȘTRILOR DIN CABINETUL TUDOSE
Vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale: Sevil Shhaideh
Vicepremier fără portofoliu: Marcel Ciolacu
Vicepremier și ministrul Mediului: Grațiela Gavrilescu
Ministrul Economiei: Mihai Fifor
Ministrul Afacerilor Externe: Teodor Meleșcanu
Ministrul delegat al Afacerilor Europene: Victor Negrescu
Ministrul Afacerilor Interne: Carmen Dan
Ministrul Agriculturii: Petre Daea
Ministrul Apărării Naționale: Adrian Țuțuianu
Ministrul Culturii: Lucian Romașcanu
Ministrul Educației: Liviu Pop
Ministrul delegat pentru Cercetare: Lucian Georgescu
Ministrul EnergieI: Toma Petcu
Ministrul Justiției: Tudorel Toader
Ministrul Apelor și Pădurilor: Doina Pană
Ministrul Muncii: Olguța Vasilescu
Ministrul Comunicațiilor: Lucian Șova
Ministrul Sănătății: Florian Bodog
Ministrul Tineretului și Sportului: Marius Dunca
Ministrul Transporturilor: Răzvan Cuc
Ministrul pentru Dialog Social: Gabriel Petrea
Ministrul pentru Relația cu Parlamentul: Viorel Ilie
Ministrul pentru Mediul de afaceri: Ilan Laufer
Ministrul Turismului: Mircea Dobre
Ministrul pentru Românii de pretutindeni: Andreea Păstârnac.