În discursul său , Mihai Fifor a spus că obiectivul său prioritar este trecerea de la industriile intensive la industriile inovative, explicând că „se impune ca element central reindustrializarea României”.
„Companiile aflate în dificultate – CE Hunedoara, CE Oltenia sau Oltchim – nu se vor închide, ci vor urma un model de restructurare și reorganizare asemănător celui de la Hidroelectrica”, a precizat ministrul propus pentru Economie.
Mihai Fifor a mai spus că va propune o serie de programe de dezvoltare sectorială destinate „valorificării superioare a resurselor minerale” ale țării, dar și pentru industria de apărare.
Fifor nu are pregătire economică. El este licențiat în Filosofie la Universtatea din Craiova, are un master în Literatura română și altul în Managementul Afacerii Publice, la SNSPA, și un doctorat în antropologie socială, la aceeași Universitate din Craiova.
La ieșirea de la audieri, Fifor nu a putut trece peste afirmațiile lui Traian Băsescu, cu privire la faptul că e absolvent de Filosofie. El a precizat că nu e „filosof” și a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor cu privire la studiile sale.
„Traian Băsescu e un senator ca oricare altul, care poată să pună întrebări. Am fost parte din echipa care a lucrat la elaborarea programului de guvernare și sunt familiarizat cu toate aceste probleme. Au fost câteva luni bune de elaborare a programului și după de punere în aplicare a lui. Oricât de supărat ar fi Traian Băsescu, i-aș spune că nu sunt filosof. Nu sunt astea studiile pe care le-am făcut. Am lucrat la programul de guvernare și îl cunosc foarte bine. Sunt un om care are experiență în minister. Predau managementul afacerilor publice și sunt senator la al doilea mandat, cu activitate în mai multe comisii parlamentare și nu cred că putem discuta de lipsă de experiență”, a declarat Fifor la ieșirea de la audieri.