Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat cu 43 de voturi pentru și unul împotrivă un proiect prin care costurile de sterilizare și castrare a câinilor și pisicilor care au stăpân, dar care nu sunt de rasă (nu au pedigree), se va facce pe banii municipalității.
„Se aprobă din bugetul ASPA pe anul 2017 cheltuielile ocazionate de sterilizarea/castrarea animalelor de companie de rasă comună și a celor fără pedigree (câini și pisici), inclusiv metișii acestora, aflate în familiile și gospodăriile individuale ale locuitorilor Municipiului București. ASPA va întocmi protocolul de colaborare între Primăria Municipiului București, reprezentată de ASPA, și cabinetele veterinare care doresc să se înscrie în programul de sterilizare gratuit”, se precizează în proiectul propus de Consilierii Generali ai USR.
Inițiatorii proiectului spun că doresc, astfel, să vină în sprijinul cetățenilor care au în îngrijire câini sau pisici, adoptate de la adăposturi sau luate de pe stradă, dar nu își permit să achite costurile unei operații de sterilizare.
„Practic, ne dorim să limităm înmulțirea necontrolată a acestor animale. Pentru că o persoană cu venituri mici, evident că nu își permite să plătească 100-200 de lei pentru a steriliza cățelușa sau pisica. Și nici nu va putea îngriji apoi puii, care vor sfârși prin a fi abandonați pe stradă. De aceea, considerăm că acest proiect vine tocmai în sprijinul persoanelor care iubesc animalele”, a declarat Ana Ciceală, consilier general USR.
Conform proiectului, Primăria Capitalei ar urma să plătească între 50 și 70 de lei pentru fiecare animal sterilizat, însă valoarea exactă va fi stabilită în cadrul unui protocol care va fi semnat între ASPA și cabinetul veterinar.
„În cadrul acestui program de măsuri se estimează că vor fi sterilizate cel puțin 10.000 de animale, valoarea totală a serviciilor prestate ridicându-se la aproximativ 700.000 de lei pentru acest an. Conform estimărilor Primăriei Capitalei, în prezent, în București sunt aproximativ 100.000 de câini cu stăpân și alte aproximativ 100.000 de pisici domestice”, se mai precizează în proiectul USR.
Deși nu se face nicio precizare în cadrul proiectului adoptat de Consilierii Generali la vreun tip de sancțiune, în expunerea de motive, consilierii USR au explicat că în cazul în care proprietarul unui câine sau a unei feline refuză sterilizarea, acesta ar putea fi amendat. Ulterior, reprezentanții Uniunii Salvați România au declarat că acela era doar un exemplu care, însă, nu se va aplica niciodată deoarece în proiectul de hotărâre adoptat nu sunt prevăzute astfel de sancțiuni.