Prima pagină » Știri » Peste 500 de oameni cer, la Cluj, într-un marș pentru drepturile LGBT, o lege a parteneriatului civil

Peste 500 de oameni cer, la Cluj, într-un marș pentru drepturile LGBT, o lege a parteneriatului civil

Peste 500 de persoane, membre și simpatizante ale comunității LGBT, au participat, sâmbătă, la un marș în Cluj-Napoca, cerând o lege a parteneriatelor civile. Printre cei prezenți au fost actualul deputat USR, Adrian Dohotaru, dar și fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter.

Participanții la marșul „Cluj Pride” s-au adunat, sâmbătă, pe strada Gavriil Muzicescu din Cluj-Napoca, situată în zona stadionului Cluj Arena, unde Primăria a autorizat manifestarea, având asupra lor tricouri cu motto-ul „#spunedrept” în mai multe limbi, steaguri în culorile curcubeului, dar și afișe cu mesaje precum „Creează punți de legătură între oameni”, „Tradiția noastră este iubirea”, „Dacă copilul tău ar fi gay, ai mai vrea să fie fericit?”, „Drepturile omului, drepturile LGBT”, „Corpul meu, drepturile mele”, „Vrem doar să ne lăsați să iubim și să trăim în pace în România”.

Organizatorul marșului „Cluj Pride”, Lucian Dunăreanu, a declarat, sâmbătă, că membrii comunității LGBT sunt cetățeni cu obligații egale și trebuie să aibă și drepturi egale.

„Este un moment istoric pentru comunitatea LGBT din România. Ne-am săturat să stăm în case între patru pereți, ne-am săturat să fim invizibili, a venit momentul nostru să ieșim în stradă și la Cluj pentru că, dacă suntem cetățeni cu obligații egale, ar trebui să avem și aceleași drepturi, cum ar fi dreptul la moștenire, dreptul de a fi aparținător, de a cumpăra un imobil alături de prietenul tău. Nu avem 14 drepturi pe care ceilalți le au. Ne dorim o lege a parteneriatelor civile, nu vorbim de căsătorie, ci ca aceste drepturi pe care nu le avem, să le avem. Acesta este motivul pentru care ieșim în stradă, deoarece strada este a tuturor. Și noi avem dreptul să protestăm, să ieșim în stradă”, a spus Dunăreanu.

Printre participanții la marș s-au numărat și fostul senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, și actualul deputat USR, Adrian Dohotaru.

Eckstein a declarat că este solidar cu „băieții și cu fetele” care participă la marș, considerând că manifestarea este „ultra ok”.

„Sunt mândru că sunt clujean, mi-e jenă că Primăria Cluj-Napoca nu a autorizat într-un loc vizibil, în centrul orașului, această paradă, dar și de organizatori care au acceptat acest lucru. Dacă vrei să te arăți, te duci în centru, să te vadă lumea. Particip cu bucurie”, a spus fostul senator UDMR.

Adrian Dohotaru a afirmat, la rândul său, că susține diversitatea și multiculturalismul, dar și drepturile minorităților.

„Cu USR ne-am poziționat foarte clar, susținem parteneriatul civil într-o proporție de peste 90% dintre membrii care fac parte din Comitetul Executiv. Este foarte bine că avem astfel de marșuri, să arătăm diversitatea orașului”, a spus Dohotaru.

Mai multe persoane au protestat la câțiva zeci de metri de locul de desfășurare a acestuia, iar pe o latură a stadionului Cluj Arena au afișat un banner cu mesajul „Când lumea se întoarce cu fundul în sus, noi rămânem cu picioarele pe pâmânt. Noi, clujenii”.

Marșul s-a desfășurat pe traseul str. Gavriil Muzicescu – Podul Napoca și retur și a fost supravegheat de jandarmi și polițiști locali.

Marșul a fost primul de acest fel desfășurat în Cluj-Napoca.

De la ora 13, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca va avea loc, sămbătă, un miting al Asociației „Noua Dreaptă”, în favoarea familiei tradiționale.

 

Citește și