Prima pagină » Știri » Judecătoarea Gîrbovan: DNA nu e nici Kovesi, nici Morar, nici Țuluș. Identificarea cu persoane a vulnerabilizat instituția

Judecătoarea Gîrbovan: DNA nu e nici Kovesi, nici Morar, nici Țuluș. Identificarea cu persoane a vulnerabilizat instituția

Judecătoarea Gîrbovan: DNA nu e nici Kovesi, nici Morar, nici Țuluș. Identificarea cu persoane a vulnerabilizat instituția
Președintele UNJR, Dana Gîrbovan, susține că identificarea DNA cu persoane a vulnerabilizat instituția, lupta anticorupție și statul de drept, precizând că "justiția nu se face în numele poporului, așa cum era în comunism, în aplauzele mulțimilor ori în aprecierile superficiale ale ambasadelor."

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din Românie (UNJR) susține că DNA se confruntă cu cea mai mare criză de la înființare până în prezent.

„Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă în DNA a atins cote halucinante și s-a ajuns aici deoarece atât persoane din funcții cheie, de la miniștri de justiție la procurori generali, cât și instituții abilitate, cum sunt CSM și Inspecția Judiciară, nu au avut rațiunea și detașarea de a verifica și analiza în timp real, obiectiv și profesionist ceea ce se întâmplă în această instituție”, scrie Gîrbovan pe pagina sa de Facebook.

Președintele UNJR susține că DNA nu e nici Laura Codruța Kovesi, nici Daniel Morar, nici Doru Țuluș, nici măcar suma procurorilor care lucrează la un moment dat acolo, ci o „instituție care are o misiune legală”.

„O independență reală a justiției nu poate exista însă fără responsabilitate. Independența fără responsabilitate este putere discreționara care, inevitabil, ajunge să corupă. (…) Faptul că s-a permis ca DNA să se identifice cu persoane, că bilanțurile au devenit ședințe triumfaliste ori că erorile au fost permanent scuzate a vulnerabilizat nepermis DNA, lupta împotriva corupției, justiția și statul de drept. Justiția nu se face în numele poporului, așa cum era în comunism, nu se face în aplauzele mulțimilor ori în aprecierile deseori superficiale ale ambasadelor. Justiția într-un stat democratic se face în numele legii, respectând absolut tot ceea ce e stipulat în lege. De aceea, în democratie vorbim despre „domnia legii” (rule of law) și nu „legea domnitorului” (rule of ruler)”, mai spune magistratul.