La mai bine de 70 de ani de când omenirea a fost martora puterii devastatoare a armelor nucleare, un tratat global a fost semnat cu scopul de a fi eliminate toate capabilitățile nucleare. Tratatul a fost semnat de 122 de state, care s-au confruntat cu opoziția puternică a țărilor ce dețin armament nuclear și a aliaților lor.
Astfel, toate statele care au capabilități nucleare au luat decizia de a boicota negocierile desfășurate pe marginea semnării tratatului. Statele Unite au fost cele mai critice la adresa tratatului, făcând trimitere la dezvoltarea programului balistic și nuclear al Coreei de Nord despre care au afirmat că reprezintă un motiv rezonabil pentru a nu renunța la armamentul nuclear. Reprezentanții Marii Britanii nu au participat la discuții, cu toate că Guvernul de la Londra susține dezarmarea multilaterală.
Potrivit acestui tratat, statele semnatare și-au exprimat acordul pentru a nu dezvolta sau testa arme nucleare. Totodată, semnatarii și-au luat angajamentul de a nu fi în posesia armelor nucleare și de a nu permite staționarea capacităților nucleare pe teritoriul lor.
În loc să renunțe la arsenalul nuclear, principalele puteri care dețin astfel de capabilități își doresc să reînoiască și să întărească unele prevederi ale Tratatului de Neproliferare Nucleară din 1968. Acest tratat urmărea să împiedice răspândirea armelor nucleare în afara celor cinci puteri care dețineau astfel de capabilități: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China.
Noul tratat reflectă frustrarea statelor care nu dețin arme nucleare asupra nereușitelor Tratatului de Neproliferare Nucleară din 1968.