„Am vorbit cu doamna ministru Olguța Vasilescu ca, până joi, să avem în ședința de Guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenți, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse”, a declarat luni Mihai Tudose.
Potrivit lui Tudose, în prezent, aceste burse nu se plătesc, precizând că este vorba despre ce s-ar fi putut întâmpla cu ele de luna viitoare.
„Le vor tranșa în ședință de guvern. Dacă e nevoie da (vom aproba o ordonanț-ă de urgență – n.r.). Vom găsi pe legea de abilitare un mod de a implementa acest act, dacă nu putem vorbi de un alt mijloc, eventual de o sesiune extraordinară a Parlamentului”, a mai spus premierul.
La rândul său, Dragnea a precizat că „e bine ca explicațiile să le prezinte ministrul Muncii” pe această temă, subliniind, însă, că medicii rezidenți „nu vor avea de suferit” și că își vor primi bursele.
„A fost o scăpare în lege care va fi corectată joi prin OUG (…) Mai și greșim. Important e că le vedem și le reparăm rapid”, a spus Dragnea.
Reamintim că Platforma România 100 a cerut lămuriri Guvernului PSD-ALDE după ce medicii rezidenți au fost anunțați că odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu cerând remedierea situației.
Platforma România 100 suștine că PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea Salarizării, articolul 18 din OUG nr. 103/2013 care prevedea că „medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal delucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei”.
Articolul 38 din Legea salarizării reglementează menținerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, însă, bursa rezidenților nu este venit asimilat salariului, potrivit sursei citate.
Platforma 100 precizează că în sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenți, potrivit datelor Ministerului Sănătății. De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenții de medicină vor să își caute de muncă în străinătate, susțin foștii miniștrii tehnocrați care au fondat Platforma România 100.