Practica „chhaupadi” face parte dintr-un sistem care controlează în mare parte societatea din sudul Asiei. Atunci când o fată intră la menstruație sau tocmai a născut un copil, ea devine „de neatins”, fiind inclusă, astfel, într-o clasă inferioară a societății.
Fetelor și femeilor le este, de asemenea, interzis să se spele, să meargă la școală, să participe la slujbe sau să atingă vacile.
De asemenea, se spune că dacă ele se ating de bărbații din gospodărie sau petrec timp în bucătărie, îi vor mânia pe zei.
În cazul în care aceste practici sunt luate în derâdere, iar limitele impuse nu sunt respectate, localnicii cred că fetele pot suporta consecințe extrem de grave.
De asemenea, fetele sunt exilate în grajdurile în care stau, de obicei, bovinele, locuri în care nu sunt în siguranță. Pe 9 iulie, publicația Al Jazeera a relatat cazul unei fete de 18 ani care a fost ucisă de un șarpe veninos care a intrat în grajdul în care fusese închisă.
Cu toate că, încă din 2005, aceste practici au fost interzise prin lege, ele continuă să afecteze mare parte dintre tinerele femei din regiunile nordice și vestice ale Nepalului.
Acest fenomen nu este nou, el s-a perpetuat de-a lungul timpului și, în ciuda faptului că a primit o deosebită atenție atât din partea autorităților, cât și în ceea ce privește mediatizarea în mass-media, continuă să existe.