Prima pagină » Știri politice » Ministrul Justiției ține la secret numele din comisia de inventariere a SIPA: Nu sunt de interes public

Ministrul Justiției ține la secret numele din comisia de inventariere a SIPA: Nu sunt de interes public

Ministrul Justiției ține la secret numele din comisia de inventariere a SIPA: Nu sunt de interes public
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că reprezentanții comisiei de inventariere a arhivei SIPA și-au început activitatea, precizând că numele membrilor comisiei de inventariere a arhivei SIPA nu sunt de interes public.

„Astăzi ne-am văzut la Administrația Națională a Penitenciarelor, dânșii au procedat la alegerea președintelui, așa cum scrie în hotărârea de Guvern, au un regulament după care își desfășoară activitatea în baza hotărârii de Guvern, astăzi au intrat prima zi în arhivă și au început activitatea. Dânșii au rămas acolo și, cum scrie în hotărârea de Guvern, prima parte a activității vizează inventarierea fondului arhivistic, documentelor din arhivă”, a declarat ministrul Justiției.

Tudorel Toader a precizat că numele celor cinci membri ai comisiei nu sunt de interes public.

„Mi-ați pus întrebarea dacă vă pot spune numele membrilor comisiei și al supleanților. Sigur că pot să îl spun, dar nu am să o fac. Pentru că este un ordin intern, este un ordin de execuție de punere în aplicare a Hotărârii de Guvern și este o măsură de protecție a colegilor noștri care fac parte din comisie. În caz contrar, îi veți întreba în fiecare zi ce au văzut, ce au constatat, astfel încât nu sunt de interes public numele și prenumele celor care fac parte din comisie. Ce vă pot spune este că fiecare dintre dânșii îndeplinește cerințele de legalitate, adică au certificatul acela ORNISS”, a completat ministrul.

Tudorel Toader a spus că fondul arhivistic inventariat de comisie cuprinde documente privind activitatea funcționarilor cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), acte care vor fi predate departamentului Resurse Umane din ANP, documente secrete de stat, care vor urma regimul de păstrare a secretelor de stat, documente care țin de viața privată, la care vor avea acces persoanele la care se referă acestea, documente care vizează informații privind valorile istorice-culturale, care vor fi transferate la Arhivele Naționale și documente cu caracter de secret de serviciu, care vor fi desecretizate de către ministrul Justiției și se va vedea care este conținutul.

Guvernul Grindeanu a emis o hotărâre de guvern prin care s-a stabilit desecretizarea arhivei SIPA și a două rapoarte și o anexă ale comisiilor anterioare.

Procurorii DIICOT au anunțat că au început urmărirea penală in rem, în dosarul privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deținere fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat și neglijență. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileț.

Citește și