Cercetătorii observaseră din urmă cu mult timp o legătură dintre coeficientul de inteligență ridicat și o durată mai mare a vieții. Această legătură a fost atribuită mai degrabă factorilor asociați unui IQ mai mare.
Cei care au un nivel mai ridicat de inteligență au șansa de a accede în poziții mai bune la locul de muncă și, astfel, să câștige mai mult, ambii fiind factori care influențează șansele de atingere a unei vârste inaintate.
Această teorie este acum spulberată de rezultatele unui studiu comprehensiv care arată că oamenii cu un IQ mai mare sunt mai sănătoși din naștere.
Între anii 1930 și 1940 în Scoția au fost făcute teste IQ la aproape fiecare copil de 11 ani. Între participanții la această chestionare au făcut parte 33.536 de bărbați și 32.229 femei.
Catherine Calvin, profesor de psihologie la Universitatea din Edinburgh a analizat cauzele morților acestora în încercarea de a determina dacă există o legătură între coeficientul de inteligență înregistrat în copilărie și durata vieții lor.
După ce au luat în considerare toți factorii care puteau influența acest lucru, cum ar fi câștigurile mai mari sau fumatul, cercetătorii au văzut că nivelul coeficientului de inteligență se afla în strânsă legătură cu cauzele majore ale decesului.
Au fost descoperite legături puternice între inteligența scăzută și problemele respiratorii, bolile de inimă sau atacurile cerebrale. IQ-ul din copilărie a fost asociat și cu moartea cauzată de cancer, boli digestive și demență.