Cercetarea a scos la iveală și detalii intrigante referitoare la modalități în care poate fi combătută obezitatea. Cele mai multe dintre telefoanele inteligente au accelerator integrat care poate înregistra pașii parcurși, iar oamenii de știință au folosit date anonime din mai mult de 700.000 de dispozitive care au utilizat aplicația Argus de monitorizare a activității.
„Studiul este de 1.000 de ori mai amplu decât orice altă cercetare realizată pe marginea mișcării oamenilor. S-au făcut de-a lungul timpului studii minunate despre ceea ce înseamnă sănătatea umană, în general, dar această nouă cercetare oferă date din mai multe țări, pe mai multe paliere și monitorizează activitatea oamenilor în mod constant. Aceste rezultate deschid calea spre noi moduri de dezvoltare științifică în acest sens, mult mai mult decât am putut face până acum”, a declarat Scott Delp, profesor de bioinginerie și parte a echipei de cercetători.
Descoperirile au fost publicate în revista „Nature”, iar autorii au arătat că rezultatele dau indicii semnificative despre modul în care poate fi îmbunătățită sănătatea oamenilor. Numărul mediu de pași dintr-o țară pare să fie, totuși, mai puțin important pentru nivelul de obezitate, de exemplu. Ingredientul-cheie a fost „inegalitatea în mișcare”, la fel ca și inechitatea veniturilor, de exemplu, doar că acum diferența se face între cei mai leneși și cei mai în formă.
Cu cât e mai mare lipsa de activitate, cu atât mai mare este rata obezității. De exemplu, Suedia a avut una dintre cele mai mici diferențe dintre cei care fac multă mișcare și cei care nu au activitate fizică, așa că are și una dintre cele mai mici rate ale obezității. Studiul, publicat în revista Nature, arată că românii sunt printre cei mai leneși, ocupând 32 din 46 de țări analizate. Astfel, bărbații români au o medie de 5016.44 pași pe zi, în timp ce femeile fac, în medie, 4264.66 de pași.
În state precum Japonia s-a remarcat faptul că bărbații și femeile fac sport aproape în măsuri egale. La polul opus se situează țări care SUA ori Arabia Saudită, acolo unde femeile fac sport mult mai puțin decât bărbații.