Procedura de demitere a lui Trump, solicitată oficial de doi membri democrați ai Camerei Reprezentanților. Reacția Casei Albe

Procedura de demitere a lui Trump, solicitată oficial de doi membri democrați ai Camerei Reprezentanților. Reacția Casei Albe
Publicat: 13/07/2017, 17:15
Actualizat: 04/12/2019, 22:06

Brad Sherman, un congresman democrat din California, a depus miercuri o solicitare formală în Camera Reprezentanților pentru inițierea procedurii de suspendare și, eventual, demitere de către Senat a președintelui Donald Trump, relatează publicația The Hill.

Brad Sherman argumentează că decizia președintelui Donald Trump de a-l demite pe directorul FBI James Comey reprezintă o formă de obstrucționare a justiției și „un delict”.

Inițiativa lui Brad Sherman este susținută de colegul democrat Al Green (Texas).

În replică, Casa Albă consideră „total ridicolă” solicitarea pentru demiterea lui Donald Trump depusă în Camera Reprezentanților în sensul inițierii procedurii demiterii președintelui SUA, relatează publicația The Hill.

„Cred că este complet și absolut ridicol; este un joc politic în cel mai prost sens”, a reacționat Sarah Huckabee Sanders, purtătorul de cuvânt al Președinției SUA.

Suspendarea lui Donald Trump în vederea demiterii este improbabilă în actualul context politic, dat fiind că republicanii au o largă majoritate în Camera Reprezentanților.

Camera Reprezentanților poate suspenda un președinte cu majoritate simplă a voturilor. Procedura demiterii continuă în Senat, care analizează acuzațiile și poate demite președintele cu o majoritate de două-treimi. Un președinte demis va fi înlocuit de vicepreședinte.

James Comey, directorul FBI demis de președintele Donald Trump, a afirmat că liderul de la Casa Albă i-a cerut explicit să abandoneze investigația care îl viza pe fostul consilier prezidențial Michael Flynn. Referindu-se la o conversație cu Donald Trump desfășurată în Biroul Oval pe 14 februarie, James Comey afirmă: „Președintele a revenit la subiectul Mike Flynn (fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională -n.red.), spunând: «Este un tip bun și a trecut prin multe». A repetat că Flynn nu a făcut nimic greșit discutând telefonic cu rușii, ci doar că l-a indus în eroare pe vicepreședintele SUA. Apoi a spus: «Sper că vedeți clar un mod de a renunța la acest lucru, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un tip bun. Sper că puteți renunța» (la anchetă -n.red.). I-am replicat doar că «este un tip bun» (de fapt, am avut o experiență pozitivă în interacțiunile cu Mike Flynn când era coleg, în calitatea de director al Agenției pentru Informații Militare, la începutul mandatului meu în FBI.) Nu am spus că voi «renunța»” la anchetă, afirmă James Comey în declarația oficială.

James Comey a oferit și detalii despre dineul pe care l-a avut cu Donald Trump la Casa Albă pe 27 ianuarie, precizând că președintele i-a cerut de două ori „loialitate”. „Eram doar noi doi, la o masă ovală situată în Sala Verde. Ne serveau doi stewarzi al Forțelor Navale, care intrau în sală doar pentru a aduce mâncarea și băuturile. Președintele a început prin a mă întreba dacă voiam să rămân director al FBI, lucru care mi s-a părut ciudat întrucât îmi spusese de două ori că spera să rămân, iar eu îl asigurasem că așa intenționam. (…) I-am explicat că îmi place munca mea și că intenționam să îmi duc la bun sfârșit mandatul de zece ani. (…) Președintele mi-a spus: «am nevoie de loialitate, aștept loialitate». Nu m-am mișcat, nu am vorbit, nu mi-a schimbat expresia facială deloc în tăcerea penibilă care a urmat. Pur și simplu, ne-am uitat unul la celălalt în tăcere. (…) Spre finalul dineului, președintele a revenit la subiectul funcției mele (…). A spus: «am nevoie de loialitate». Am replicat: «Veți avea mereu onestitate din partea mea». S-a oprit puțin și a spus: «Asta vreau, loialitate onestă». Am tăcut puțin, apoi am spus: «O veți avea din partea mea»”.
James Comey a fost audiat de Comisia pentru Informații a Senatului SUA, în legătură cu investigația pe care el a ordonat-o când era director al FBI privind presupusele contacte pe care Michael Flynn, fost consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, le-ar fi avut cu oficiali ruși.

O astfel de solicitare a lui Donald Trump ar fi cea mai clară dovadă că președintele a încercat să influențeze direct Departamentul Justiției și investigația FBI privind presupusele contacte ale apropiaților săi cu Rusia, constata cotidianul The New York Times. „Acest lucru se numește clar: obstrucționarea justiției”, a comentat analistul CNN pe teme juridice, Jeffrey Toobin.
Casa Albă a negat versiunea prezentată în documentul atribuit lui James Comey

„Chiar dacă președintele a transmis în mod repetat că generalul Flynn este un om decent care a slujit și a protejat națiunea noastră, nu i-a cerut domnului Comey și nimănui altcuiva să oprească vreo investigație, inclusiv pe cea în cazul generalului Flynn. Președintele are cea mai înaltă formă de respect pentru agențiile de aplicare a legii și pentru toate investigațiile. Aceasta nu este o prezentare adevărată a conversației între președinte și domnul Comey”, a transmis Președinția SUA.

Donald Trump l-a destituit pe James Comey deoarece ar fi gestionat în mod inadecvat investigația în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, însă demiterea intervine în contextul anchetei privind ingerințele Rusiei în campania electorală. Potrivit unor oficiali de la Departamentul Justiției, James Comey a fost destituit pentru că ar fi încălcat principii și proceduri judiciare dezvăluind public detalii despre investigația care o viza pe Hillary Clinton.

Michael Flynn, fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA.
Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigațiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși.

John Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite, a declarat recent, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacțiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump și oficiali ruși.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Șoferii din România nu pot face ITP. Anunț oficial de la RAR
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...