„Poliția Română este falsificată. Ni se spune pe hârtie că sunt 80.000 polițiști, când în realitate sunt circa 40.000, ceilalți 40.000 sunt niște polițiști camelenon, din structurile de supoert, de exemplu: psihologi, medici, personalul de deservire la cantină, cântărenți, contabili. Toate specialitățile care în alte ministere sunt funcționari publici, personal contractual, la noi suntem toți polițiști. Se falsifică realitatea. În hârtii dăm 80.000 polițiști, în stradă, în gări, polițiștii acționează de unul singur”, a declarat Emil Păscuț, liderul sindicatului Diamant.
Neînțelegeri privind activitatea polițiștilor nu sunt doar între sindicate și minister, ci și între liderii de sindicat. Emil Păscuț, reprezentantul sindicatului Diamant, a acuzat conducerea MAI că nu l-a primit la discuțiile despre statutul polițistului ca urmare a solicitării unui alt sindicalist, Dumitru Coarnă, susținând că se discută cu liderii de sindicat „mai maleabili”. Ulterior, acesta a fost invitat la negocieri.
Un alt lider de sindicat prezent la discuții, Dumitru Coarnă, șeful Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), susține că cea mai urgentă problemă a oamenilor Poliției Române este finanțarea.
„Sigur că avem mai multe soluții, avem un pachet de soluții succesive, dar primul lucru este de finanțare. (..) Atâta timp cât în România, în secolul XXI, se taie gâtul unui polițist din spate, mișelește, eu cred că s-a ajuns mult mai departe. Sigur, discutăm, problema este mult mai complexa, discutam pe codul penal, ultraj, definirea infracțiunii de ultraj. Lucrurile sunt mult mai complexe, dar pe termen scurt, clar, avem acea rectificare de buget. Sunt necesare fonduri pentru Ministerul de Interne, bani nu doar pentru logistică, ci și pentru salarii Acum vreau să rămân fix pe acest sistem, pe aceste patrule. La noi, polițistul patrulează câte unul”, a declarat Dumitru Coarnă.
În paralel cu discuțiile de la sediul MAI, prim-ministrul Mihai Tudose se întâlnește cu reprezentanții Sindicatului Național al Agenților de Poliție. Premierul i-a cerut ministrului Carmen Dan un raport despre măsurile care ar trebui adoptate.
Discuțiile au loc după ce Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani, polițist la Transporturi Feroviare, a fost omorât, joi noaptea, în gara din Suceava, de un tânăr de 24 de ani, care, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, a venit spre omul legii și l-a înjunghiat de mai multe ori.
Agresorul, un tânăr de 24 de ani, din comuna Valea Moldovei, a fost arestat preventiv vineri. El și-a recunoscut fapta imediat după comiterea ei și le-a spus polițiștilor de la fața locului că nu regretă nimic. Anchetatorii au precizat că bărbatul a mai fost condamnat de două ori în Spania pentru fapte comise cu violență.
Polițistul a fost înmormântat duminică.