Bolnavii de cancer din Brașov, puși pe drumuri după ce secția de Radioterapie zace închisă de mai bine de cinci ani

Bolnavii de cancer din Brașov, puși pe drumuri după ce secția de Radioterapie zace închisă de mai bine de cinci ani
Publicat: 25/07/2017, 07:59
Actualizat: 26/03/2019, 04:52

Dacă nu au bani pentru radioterapie în sistem privat, bolnavii de cancer din Brașov așteaptă două-trei luni să ajungă la centrele de stat din Cluj, Iași sau București, pentru a beneficia de terapie gratuită, iar așteptarea de multe ori face diferența dintre viață și moarte.

În timp ce oamenii mor, autoritățile locale și cele centrale par să se contrazică: pe de o parte, reprezentanții județului Brașov, care ar trebui să construiască un buncăr în care să funcționeze acceleratorul de particule, spun că mai întâi așteaptă dovada ca aparatul va ajunge la ei și apoi vor construi adăpostul, în timp ce reprezentanții Asociației Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătății, au fost informați că o condiție pentru care Brașovul ar primi un aparat de radioterapie ar fi construirea unui buncăr special.

Consiliul Județean din Brașov a promis în ultimii ani că va construi un buncăr pentru găzduirea aparatului de radioterapie, un accelerator de particule liniar, care are nevoie de condiții speciale de depozitare.

Potrivit ultimelor promisiuni, toamna aceasta ar fi trebuit să fie redeschisă secția de radioterepie a Spitalului Județean, după cinci ani. Investiția era estimată la suma de 400.000 de lei, dar buncărul nu a fost construit niciodată, iar aparatul care ar putea salva viața a sute de oameni întârzie să ajungă la Brașov.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că buncărul va fi construit după ce autortătățile județene vor avea certitudinea că aparatul va fi achiziționat de Ministerul Sănătății.

„În momentul în care știm sută la sută că va adus la Brașov, alocam banii și facem buncarul. În urmă cu doi ani au fost alocate patru aparate în țară, dar Brașovul nu a fost pe listă și n-avea rost să mai construim buncărul dacă nu exista aprobare de la bugetul de stat pentru cumpărarea acceleratorului de particule. Deocamdată, nu ne-a anunțat nimeni că ar exista intenții pentru o astfel de achiziție”, a declarat Adrian Gabor.

Managerul Spitalului Județean de Urgențe din Brașov, Daniela Neculoiu, a declarat, la rândul său, că nu are informații că la Brașiov ar ajunge un accelerator liniar de particule, necesar radiotearpiei.

„Exista o necesitate pentru reînființarea Secției de Radioterapie a Spitalului Județean și pentru asta avem nevoie de un accelerator liniar de particule. Nu am fost informati despre o eventuală astfel de achiziție, conditiile pe care trebuie sa le îndeplinim sunt legate de existența unui buncăr special, care pentru a fi construit este nevoie de coordonatele aparatului, deci pentru a putea construi buncărul trebuie sa fim singuri că se va face achiziția aparatului”, a declarat Neculoiu.

Potrivit acesteia, fostul aparat de radioterapie a fost dezafectat și urmează să fie transportat și scos din buncărul fostei Secții de Radioterapie, închisă în anul 2012, după ce aparatul s-a defectat. De atunci, se tot așteaptă dotarea spitalului cu un nou aparat de radioterapie, care să deservească nu doar Brașovul, ci și județele limitrofe.

Autoritățile locale sunt contrazise de reprezentanții Asociației Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru a fi adus la Brașov un accelerator de particule.

„E o minciuna generală, promisiuni deșarte de ani de zile din partea autorităților județene care au și spus că au alocat fonduri pentru construirea buncărului și nu au realizat nimic. Eu, ca reprezentant al bolnavilor de cancer, am făcut presiuni și multiple solicitări la Ministerul Sănătății, de-a lungul anilor și răspunsul pe care l-am primit a fost mereu același: nu primim aparat fără să avem buncăr. Daca nu avem buncăr, pierdem mentenanța aparatului și garanția acestuia, pentru că acest buncar se construiște în doi ani, aparatul are garanție doi ani. Este o scuză puerilă cea legată de coordonatele apartului, care pot fi luate de pe internet, chiar și de un copil”, a declarat, pentru Mediafax, Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România.

Potrivit acestuia, specialiștii care ar trebui să folosească viitorul accelerator de particule au plecat din oraș în alte centre de radioterapie din țară, iar marea provocare va fi găsirea fizicienilor, a specialiștilor în radioterapie, a tehnicienilor și a medicilor.

Statisticile arată că în România rețeaua de radiotearpie stat-privat acoperă doar 27% din necesar, iar 130 de oameni mor zilnic de diferite forme de cancer, deși ar avea șanse reale de supraviețuire.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Raluca Podea, amanta lui Ilie Năstase?! Brigitte Pastramă nu a mai putut răbda: „Am simțit...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Două femei care căutau de mâncare au fost ucise de un fermier și date la...
Israelul l-a declarat „persona non grata” pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres
Tatăl copilului Cristinei ICH, audiat la Poliție + Parchetul decide azi dacă cere mandat de...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
O tânără care îşi înşela soţul l-a minţit că a fost violată. A inventat că...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Pensie crescută pentru românii care au lucrat în condiții speciale. Când intră în vigoare legea
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Locul unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Ultima dorință a fostului milionar
Eclipsa solară aduce mari transformări. Persoanele care își schimbă cariera
Interviurile Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Eric Berinde își vedea viitorul alături de Cristina Rotaru.“Am...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Telescopul Webb a descoperit dioxid de carbon și apă oxigenată pe unul dintre sateliții lui...