Bolnavii de cancer din Brașov, puși pe drumuri după ce secția de Radioterapie zace închisă de mai bine de cinci ani

Bolnavii de cancer din Brașov, puși pe drumuri după ce secția de Radioterapie zace închisă de mai bine de cinci ani
Publicat: 25/07/2017, 07:59
Actualizat: 26/03/2019, 04:52

Dacă nu au bani pentru radioterapie în sistem privat, bolnavii de cancer din Brașov așteaptă două-trei luni să ajungă la centrele de stat din Cluj, Iași sau București, pentru a beneficia de terapie gratuită, iar așteptarea de multe ori face diferența dintre viață și moarte.

În timp ce oamenii mor, autoritățile locale și cele centrale par să se contrazică: pe de o parte, reprezentanții județului Brașov, care ar trebui să construiască un buncăr în care să funcționeze acceleratorul de particule, spun că mai întâi așteaptă dovada ca aparatul va ajunge la ei și apoi vor construi adăpostul, în timp ce reprezentanții Asociației Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătății, au fost informați că o condiție pentru care Brașovul ar primi un aparat de radioterapie ar fi construirea unui buncăr special.

Consiliul Județean din Brașov a promis în ultimii ani că va construi un buncăr pentru găzduirea aparatului de radioterapie, un accelerator de particule liniar, care are nevoie de condiții speciale de depozitare.

Potrivit ultimelor promisiuni, toamna aceasta ar fi trebuit să fie redeschisă secția de radioterepie a Spitalului Județean, după cinci ani. Investiția era estimată la suma de 400.000 de lei, dar buncărul nu a fost construit niciodată, iar aparatul care ar putea salva viața a sute de oameni întârzie să ajungă la Brașov.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, a declarat corespondentului MEDIAFAX că buncărul va fi construit după ce autortătățile județene vor avea certitudinea că aparatul va fi achiziționat de Ministerul Sănătății.

„În momentul în care știm sută la sută că va adus la Brașov, alocam banii și facem buncarul. În urmă cu doi ani au fost alocate patru aparate în țară, dar Brașovul nu a fost pe listă și n-avea rost să mai construim buncărul dacă nu exista aprobare de la bugetul de stat pentru cumpărarea acceleratorului de particule. Deocamdată, nu ne-a anunțat nimeni că ar exista intenții pentru o astfel de achiziție”, a declarat Adrian Gabor.

Managerul Spitalului Județean de Urgențe din Brașov, Daniela Neculoiu, a declarat, la rândul său, că nu are informații că la Brașiov ar ajunge un accelerator liniar de particule, necesar radiotearpiei.

„Exista o necesitate pentru reînființarea Secției de Radioterapie a Spitalului Județean și pentru asta avem nevoie de un accelerator liniar de particule. Nu am fost informati despre o eventuală astfel de achiziție, conditiile pe care trebuie sa le îndeplinim sunt legate de existența unui buncăr special, care pentru a fi construit este nevoie de coordonatele aparatului, deci pentru a putea construi buncărul trebuie sa fim singuri că se va face achiziția aparatului”, a declarat Neculoiu.

Potrivit acesteia, fostul aparat de radioterapie a fost dezafectat și urmează să fie transportat și scos din buncărul fostei Secții de Radioterapie, închisă în anul 2012, după ce aparatul s-a defectat. De atunci, se tot așteaptă dotarea spitalului cu un nou aparat de radioterapie, care să deservească nu doar Brașovul, ci și județele limitrofe.

Autoritățile locale sunt contrazise de reprezentanții Asociației Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătății pentru a fi adus la Brașov un accelerator de particule.

„E o minciuna generală, promisiuni deșarte de ani de zile din partea autorităților județene care au și spus că au alocat fonduri pentru construirea buncărului și nu au realizat nimic. Eu, ca reprezentant al bolnavilor de cancer, am făcut presiuni și multiple solicitări la Ministerul Sănătății, de-a lungul anilor și răspunsul pe care l-am primit a fost mereu același: nu primim aparat fără să avem buncăr. Daca nu avem buncăr, pierdem mentenanța aparatului și garanția acestuia, pentru că acest buncar se construiște în doi ani, aparatul are garanție doi ani. Este o scuză puerilă cea legată de coordonatele apartului, care pot fi luate de pe internet, chiar și de un copil”, a declarat, pentru Mediafax, Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România.

Potrivit acestuia, specialiștii care ar trebui să folosească viitorul accelerator de particule au plecat din oraș în alte centre de radioterapie din țară, iar marea provocare va fi găsirea fizicienilor, a specialiștilor în radioterapie, a tehnicienilor și a medicilor.

Statisticile arată că în România rețeaua de radiotearpie stat-privat acoperă doar 27% din necesar, iar 130 de oameni mor zilnic de diferite forme de cancer, deși ar avea șanse reale de supraviețuire.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști:...
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...