„Putem să o trecem la discutate și uitate. Era prea mult pentru a obține ceva și era prea mare deranjul”, a declarat Mihai Tudose, întrebat dacă Guvernul va implementa sau nu această măsură.
Întrebat dacă Guvernul are în vedere alte măsuri pentru creșterea veniturilor bugetare, Tudose a răspuns: „Nu o să avem nicio măsură care să apese pe bugetul populației”.
Cu doar o zi în urmă, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, declara că taxa de solidaritate, măsură cuprinsă în programul de guvernare a Cabinetului Tudose, nu va fi introdusă, el argumentând că efectele economice ar fi mult mai mici decât efectele de imagine, potrivit Mediafax.
„După cum ați fost informați, s-a discutat săptămâna trecută în coaliție. Din câte știu, nu sunt finalizate întru totul toate măsurătorile pe care le-am cerut referitor la impactul pe care introducerea unei astfel de taxe ar putea să îl aibă. Eu opinez că mai degrabă nu va fi introdusă taxa pe solidaritate”, spunea Neacșu.
Ulterior, Neacșu a ținut să sublinieze că aceasta este opinia sa.
„Este opinia mea personală în acest moment. Am văzut câteva dintre simulările făcute. După părerea mea efectele economice ale măsurii respective sunt mult mai mici față de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii”, mai afirma Neacșu.
Întrebat dacă PSD are în vedere o impozitare în trepte a veniturilor, Neacșu a răspuns: „Nu neapărat. Și oricum acest lucru nu se poate face în niciun fel în economia românească dacă nu are loc o globalizare a veniturilor. Deci nu în perspectiva imediată”.
În urmă cu doar o săptămână, Guvernul arăta că nu renunță la taxa de solidaritate, premierul Mihai Tudose anunțând, în urma ședinței coaliției de guvernare, în care a predat raportul de activitate săptămânal, că simulările continuă, pe acest subiect, pentru a se vedea impactul. Tudose sublinia, la acel moment, că „taxa de solidaritate nu e o taxă pe persoane juridice, ci va fi aplicată persoanelor fizice care câștigă foarte mult” și care „beneficiază de o grămadă de lucruri din partea statului”.
Potrivit calculelor inițiale, această taxa ar fi urmat să se aplice celor care câștigă peste 14.500 de lei brut, respectiv 10.000 de lei net. Din datele oficiale, măsura ar fi afectat aproximativ 36.000 de români.