De ce a fost eliberat Voiculescu. MOTIVARE: Legea nu prevede obligația recuperării prejudiciului

De ce a fost eliberat Voiculescu. MOTIVARE: Legea nu prevede obligația recuperării prejudiciului
Publicat: 26/07/2017, 13:14
Actualizat: 26/07/2017, 13:50

Tribunalul Municipiului București (TMB) a făcut publică motivarea deciziei de liberare condiționată a lui Dan Voiculescu. În cadrul documentului se precizează că liberarea condiționată nu este o ocazie de rejudecare a cauzei, motiv pentru care nu pot fi modificate fracțiile prevăzute de lege, iar cererea lui Voiculescu nu putea fi refuzată pentru că „partea din pedeapsă executată efectiv ar fi prea mică, deși limita impusa de lege este respectată”.

„Acoperirea prejudiciului – dispoziții cuprinse în articolul 59 și următorul cod penal 1969 – lege penală mai favorabilă – nu cuprind mențiuni privitor la o astfel de obligație, analiza lor însemnând o combinare a dispozițiilor de drept substanțial succedate în timp și deci încălcarea principiului aplicării legii penale mai favorabile”, notează judecătoarea Iosefina Pârvu, care a stabilit că Dan Voiculescu poate ieși din închisoare.

Magistratul a ținut cont și de conduita fostului parlamentar în penitenciar, prin prisma activităților educative, culturale și de consiliere psihologică la care acesta a participat, recompensele și creditele primite în detenție, lipsa sancțiunilor disciplinare, dar și de instruirea școlară a sa și de lipsa antecedentelor penale.

„Până la data de 24 aprilie 2017 petentul a executat un total de 1.408 zile din care: 387 zile executate pe baza muncii prestate și/sau a instruirii școlare și formării profesionale din cele 3.653 zile (10 ani) pe care le avea de executat. Creditele primite ca urmare a programelor educaționale – petentul condamnat a participat la opt programe respectiv activități sportive (pentru care nu se acordă credite) și la 48 programe activități educaționale pentru care a primit credite pentru a demonstra îndreptarea comportamentului”, conform motivării instanței.

Judecătorul Tribunalului București susține și că a plecat de la premisa că lucrările științifice redactate de Voiculescu în peniteciar au fost deja avizate de o comisie, iar măsura a fost una corectă, fără a fi nevoie să mai fie verificată.

„Cu privire la critica modalității în care petentului i-au fost considerate drept executate un numar de 387 zile, argumentarea procurorului constă în `lipsa calității științifice a lucrărilor publicate, dar și redactarea lor într-o manieră care prezintă mai multe aspecte comune cu înșelăciunea decât cu activitatea științifică`(…), judecătorul cauzei va reține că (…) procesele-verbale ale comisiei de liberare condiționată prin care i s-au acordat petentului zile câștig, acte administrative individuale, se bucură de prezumție de legalitate. Or, atâta timp cât acestea nu au fost desființate,- a reținut instanța fondului – în condițiile Legii contenciosului administrativ, instanța nu poate să nu le ia în considerare și să constate pur și simplu că fracția de pedeapsă nu este îndeplinită”, explică magistratul.

Prejudiciul estimat de instanță în dosarul „ICA” este de 60 de milioane de euro.

Fiscul a recuperat doar aproximativ 39 de milioane de lei, adică circa 15% din prejudiciul total de 266.171.892 de lei stabilit în dosarul ce vizează privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), conform informațiilor furnizate de ANAF, la cererea MEDIAFAX.

Reprezentanții DNA au afirmat, pe parcursul judecării cererii de liberare condiționată, că Dan Voiculescu nu a plătit prejudiciul datorat statului și nici cheltuielile judiciare, motiv pentru care el nu ar tebui pus în libertate. În apărare, avocatul omului de afaceri a afirmat că vina în acest caz îi aparține ANAF pentru că nu a pus în executare sentința judecătorilor. Mai mult, apărătorul lui Dan Voiculescu a precizat că el nu „mai are un leu disponibil, cu excepția penisiei”, avâdn sechestru pe întreaga avere.

Omul de afaceri a ispășit trei ani de închisoare, după ce a primit o condamnare de 10 ani în dosarul „ICA”. Voiculescu a fost liberat condiționat, în 18 iulie, și a ieșit de la Spitalul Universitar, acolo unde fusese internat cu suspiciunea de ocluzie intestinală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor