„Hrana cea mai importantă pe care ne-o oferim prin luatul mesei în familie constă în consolidarea sentimentului de împreună, (re)confirmarea sentimentului de apartenență și, nu în ultimul rând, stabilizarea unei identități familiale care ne este punct de sprijin în construirea unei noi matrici familiale.
Pe de o parte, masa în familie este un obicei care dezvoltă o obișnuință de care, de cele mai multe ori, odată ajunși la adolescență și mai apoi în primii ani de tinerețe, simțim nevoia să ne îndepărtăm – ca reacție firească de autonomizare. Pe de altă parte însă, la interiorul fiecărei familii, masa în familie reprezintă un ritual. Pregătirea mâncării, așezatul mesei, poziționarea la masă a membrilor, discuțiile (uneori cu teme repetitive), întâmpinatul celor ce vin și luatul la revedere din finalul întâlnirii, toate aceste aspecte ritualice ce aparțin în mod particularizat fiecărei familii, fac parte din ceea ce înseamnă masa în familie.
Prin urmare, masa în familie nu este doar despre mâncare, ci mai ales despre hrana afectivă și mentală pe care o furnizează prin setul de ritualuri transmise din generație în generație, contribuind astfel la întregirea unei identității familiale cu implicații directe în cea personală,” completează psihologul Ștefania Dumitrescu.
Studiul relevă o serie de aspecte importante cu privire la comportamentul și obiceiurile românilor în ceea ce privește masa în familie.
În medie, românii iau masa în famile de 6 ori pe săptămână. Pentru cuplurile cu copii, o masă în familie este considerată un moment la care participă membrii familiei nucleu: cuplul efectiv și copilul/copii. Părinții cuplului participă de asemenea, la mesele în familie sau la întâlnirile de weekend, mai ales dacă locuiesc cu aceștia sau dacă au grijă de copii.
Cei mai des întâlniți participanți la mesele în familie sunt: partenerii (soț/soție, iubit/iubită) în proporție de 50%,, copiii 43% și părinții 44%.
O frecvență mai redusă la mesele în familie înregistrează surorile/frații, în proporție de 25%, socrii cu 11%, bunicii 10%, unchi/mătuși 8%, noră/ginere 6%. Interesant este că în zona urbană, la mesele în familie participă și prietenii, în proporție de 20%.
83% dintre români iau mesele în familie cel mai des în weekend, în timp ce 17% iau mesele în timpul săptămânii.
Tinerii și adulții cu vârste între 18 și 45 ani servesc mai des masa în familie, în timpul săptămânii (24% vs.17%), la fel și cei care au copii (22% vs. 17%). Weekend-ul este în continuare dedicat meselor în familie, însă au loc mai des în zilele de duminică, decât în cele de sâmbătă, 53% vs. 31%.
Studiul a scos în evidență și faptul că masa principală în familie, din timpul unei săptămâni, este cina, care, în comparație cu micul dejun și prânzul, este o masă proaspăt conține tipuri mai grele de alimente (cum ar fi carne și cartofi prăjiți).
4 din 10 români servesc mesele în familie mai rar decât și-ar dori.
Deși frecvența meselor în familie este semnificativă, 40% dintre români și-ar dori să se reunească mai des cu familia la masă.
Citește continuarea pe CSID.ro