Cercetătorii au descoperit că dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc de aproximativ 60% mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral în randul celor cu venituri mai mari și cu mai multă educație. Același lucru nu era valabil pentru cei cu resurse mai puține – chiar dacă au urmat un plan de alimentație similar.
Echipa a investigat alte posibile explicații pentru această discrepanță alimentară. Cercetările au arătat că participanții mai bogați au mâncat mai puțină carne și au consumat mai mult pește și cereale integrale decât cei cu venituri mai mici.
Cei cu venituri mai mari au mâncat de asemenea o varietate mai mare de fructe și legume, care au oferit mai mulți antioxidanți și alți nutrienți esențiali. Cercetătorii au ajuns la concluzia că la fel de importantă pentru sănătate este și calitatea alimentelor, nu doar cât de mult mănâncă și cât de des.
„Banii pot oferi acces la o varietate mai mare de alimente tipice dietei mediteraneene, cum ar fi fructele și legumele, obținând astfel un aport mai adecvat de nutrienți esențiali”, a declarat liderul studiului, Giovanni de Gaetano. El este șeful departamentului de epidemiologie și prevenire la I.R.C.C.S. Institutul Neuromed din Pozzilli, Italia.
Multe dintre cele mai valoroase alimente nutritive din dieta mediteraneană – inclusiv peștele, uleiul de măsline și legumele și fructele – nu sunt ieftine.
„Să ne gândim la o familie de cinci membri care dorește să asigure cele cinci porții de fructe și legume dintr-o zi”, a spus de Gaetano. „Sună destul de scump”.
Citește continuarea pe Gustarte.ro