Prima pagină » Puterea Gândului » A murit capra generalilor!

A murit capra generalilor!

A murit capra generalilor!
Un comentariu semnat de Marian SULTĂNOIU

„Parada cu pensiile incredibile ale unora, urmată de un linșaj mediatic al generalilor, care trebuia să acopere nemulțumirile celor ce au reușit să citească formidabila lege a salarizării (Unice! In lume!), și-a atins scopul. Soluția găsită mulțumește pe mulți: a murit și capra nesimțiților! Da, dar nu era cea grasă, ci una mai puțin râioasă. Care se va îngrășa din salariile mărite fantastic. Dar apele s-au liniștit. Toată lumea e mulțumită! Capra frumoasă a rămas neatinsă, cea mai mică, care nu știe încă dacă va fi râioasă, e bucuroasă că a prins o pășune mai sus, acolo unde a pus-o noul stăpân, iar vecinii invidioși pe frumoasa capră își freacă mâinile bucuroși: le-a ieșit! Tot a murit o capră! Sau, măcar au făcut-o de râs”, a postat Dănilă pe Facebook.

Dincolo de metafora prea lungă, mioritic-contorsionată, a la Daea, am de făcut o remarcă: mi se par exagerate două sintagme din postarea generalului: „linșajul mediatic” și „capra nesimțiților”.

În cazul celei dintâi, nu mi se pare că discuția despre așa-numitele pensii speciale, în condițiile în care pensiile tuturor celorlalte categorii profesionale se află undeva între 1000 și 2000 de lei, este lipsită de sens. Poate că au existat nuanțe, poate că unii au fost mai incisivi, dar nu cred că a fost vorba neapărat despre un „linșaj mediatic”.

Nimeni nu a acuzat Armata – altfel, în opinia mea, instituția care se află astăzi pe primul loc în încrederea românilor, împreună cu Biserica -, în întregul ei, de ceva anume.

Nici măcar întregul grup al instituțiilor de forță n-au fost acuzate în ansamblu.

Discuția s-a referit la numărul mult prea mare al generalilor și chestorilor în raport cu „trupa”, vârfuri care, fără îndoială au, de departe, o situație privilegiată față de marea majoritate a efectivelor.

Mai mult, nu-mi aduc aminte să fi cerut cineva – nici celelalte categorii de salariați, nici celelalte clase din ministerele respective – intervenția retroactivă asupra pensiilor speciale, singura modificare referindu-se la eliminarea majorările anuale/periodice, efectuate în raport cu majorările salariale pe funcțiile deținute în trecut de pensionarii la zi.

Și, de ce să n-o recunoaștem, dincolo de pensia în plată, mai mare în cuantum decât fostul salariu, această majorare crea premisele unei creșteri necontrolabile și prea puțin sustenabile, până la urmă lipsită de o anumită justețe.

Iar aici ajungem la cea de-a doua exagerare a generalului: „a murit și capra nesimțiților”.

Această spusă românească degajă, în esența, o nuanță de invidie. Nu cred că guvernul a făcut aceste modificări privind pensiile speciale din invidie. A făcut-o, cu siguranță, văzându-se pe marginea prăpastiei. În condițiile în care s-a aruncat cu capul în zid, forțând fidelizarea unor grupe importante de bugetari, realizând ulterior că plapuma salarială nu-i ajunge nici măcar până aproape de genunchi.

Apoi, nu sunt mulți cei care au vorbit, de-a lungul timpului, despre militarii de carieră în termenii prea duri folosiți, astăzi, de generalul Dănilă: „capra nesimțiților” e, totuși, o sintagmă exagerată.

E posibil să spunem, nu că stăpânul ar fi fost nesimțit, ci că mamiferul în sine este relativ obez, față de stârpiturile patrupede ale vecinilor, care abia își târăsc picioarele prin colbul bugetelor consolidate. Aia da!

Iar dacă „precizarea” „Tot a murit o capră! Sau, măcar au făcut-o de râs” se referă la viitoarea pensie, care nu va mai trece paste cuantumul salariului în plată, atunci cred că-i jignim violent pe toți ceilalți, ale căror pensii se poate chema că sunt chiar de râsul lumii.

În consecință, n-am să mai încerc aici comparații n-am să pun lucruri și stări în balanță, n-am să vorbesc despre vieți, accidente, mutilări, riscând să devin, inutil, patetic. Armata e armată, nimeni nu ne pune, astăzi, să alegem sau nu să devenim militari de carieră.

Da, este foarte adevărat, generalul Ștefan Dănilă a fost, potrivit Mediafax, pilot de MIG 21, MIG 21 LancerR și C-130 Hercules, și primul general din aviația militară care a ocupat funcția de șef al Armatei.

Tot respectul! Însă, pe când el, militar profesionist, se pregătea/antrena să salveze, în caz de forță majoră, nația, mii de medici salvau, efectiv, atunci și acolo, pe salarii de mizerie (urmate de pensii pe măsură), nația, la bucată, pe persoană fizică, în carne și oase; profesorii îi învățau/instruiau pe copii, pe salarii de mizerie (urmate de pensii pe măsură), ca să poată citi și învăța, mai târziu, să numere trese și stele, și, mai apoi, să piloteze MIG 21, MIG 21 LancerR și C-130 Hercules, precum generalul nostru.