„Cred că pe data de 11 august ar trebui să încheie Inspecția Judicară. Aici revin cu o precizare. Ministrul Justiției are două căi de a face un control de fond la Ministerul Public. Pe de-o parte, ministrul, prin ordin poate să numească procurorii, obiectivele controlului și graficul. O altă procedură la care eu am apelat a fost aceea de a mă adresa Inspecției Judiciare, solicitând ca în planul lor de măsuri să aibă o astfel de abordare. Inspecția Judiciară a stabilit graficul de efectuare a controlului, a hotărât care este componența comisiei, a stabilit care sunt obiectivele controlului. Eu am făcut doar scrisoarea de solicitare a evaluării, a controlului de fond, care nu fusese de 10 ani de zile”, a declarat, luni, Tudorel Toader.
„Eu am auzit că au fost 176 de controale, dar sunt din alea punctuale. Eu vorbesc de managementul de fond al insituției. Eu am trimis scrisoarea. Inspecția Judiciară a prins-o în programul de măsuri de control, a stabilit componența comisiei, graficul, obiectivele”, a mai spus Tudorel Toader.
Verificările vin după ce ministrul Justiției a transmis o solicitare Inspecției Judiciare, pe 19 iunie, de efectuare a unor controale la Direcția Națională Anticorupție și la Parchetul General privind eficiența managerială.
Tudorel Toader a precizat în mod repetat că la DNA nu s-a mai efectuat un control de aproape 10 ani.
Pe de altă parte, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a transmis, luni dimineață, pe pagina sa de Facebook, că loialitatea constituțională exclude orice acțiune sau inacțiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare.
„Loialitatea constituțională, constând în atașamentul față de regulile, principiile și valorile constituționale, exclude orice acțiune sau inacțiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare !”, a scris Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook.
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a înaintat, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de respingere a solicitărilor Parchetului General cu privire la documentelor solicitate de comisie și pe care procurorul șef Augustin Lazăr a refuzat să le transmită.