OUG cu care fost sesizat Senatul privesc restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme, modificarea Codului muncii, concediul și indemnizația pentru creșterea copilului, salarizarea polițiștilor, drepturile foștilor președinți, legea farmaciei, pensiile de serviciu, drepturile persoanelor cu handicap și ELCEN.
„Nu am avut ieri convocarea Biroului Permanent, am avut o consultare cu colegii, cu toți membrii Biroului Permanent pentru că ordinea de zi e la propunerea comitetului liderilor. Comitetul liderilor, preponderent PSD-ALDE-UDMR a fost de acord ca azi să fie sesiune extraordinară (…) Citiți Art. 66 alin. 3 spune clar că președinții celor două camere sunt cei care convoacă (n.r – Parlamentul) în sesiune extraordinară (…) Secretarul general a discutat telefonic cu fiecare membru al Biroului Permanent și cu fiecare lider de grup și a fost stabilită data de azi pentru plen. La Camera Deputaților, prin votul plenului, s-a stabilit programul de lucru de la ora 15 până la finele programului”, a mai afirmat Iordache.
„Nu ar fi trebui să fie forțată această situație, nu a fost adoptată. (…) Ar fi trebuit să existe cvorum de ședință. În momentul în care ați adoptat ceva ar fi trebuit să existe cvorum de ședință, atât conform Constituției, CCR și Regulamentului nostru(…)”, a declarat Marton Arpad.
„Era mai bine să convocați o ședință a Biroului Permanent ca să existe acolo cvorum (…) Cineva convoacă o ședință și nu vine, dar ce suntem noi, Camera Deputaților?”, a mai spus deputatul UDMR.
Florin Iordache a replicat că plenul nu a „adoptat”, ci a „repartizat” OUG la comisiile de specialitate.
La rândul lor, deputații USR au susținut, în plen, că modul în care a fost convocată sesiunea extraordinară nu este constituțional și poate fi considerat un abuz în serviciu și a reamint că nu există „instituția ședinței de Birou permanent telefonică”, în contextul în care deputatul PSD, Ioan Munteanu, a declarat în plen că sesiunea extraordinară este legală și ca majoritatea membriilor Biroului permanent au fost contacta telefonic și au fost de acord cu convocarea sesiunii.
„Sesiunea extraparlamentară poate fi cerută de președintele României, nu este cazul, de Biroul permanent, nu este cazul, de o treime din deputați, nu este cazul. Așadar sesiunea extraordinară nu are bază constituțională, poate fi considerat un abuz în serviciu, fără prag”, a declarat Cristian-Gabriel Seidler, în plenul Camerei Deputaților.
La rândul său, deputatul USR Dan Barna a susținut că plenul „într-o ilegalitate crasă”.
„Suntem într-o ilegalitate crasă, nu există instituția ședinței de Birou permanent telefonică. (…) dacă nu a existat ședința Biroulul Permanent nu avem această sesiune ca fiind legală, acest plen este complet ilegal”, a susținut Barna.
PNL și PMP nu au participat la ședința de plen a Camerei Deputaților.
Președintele de ședință Florin Iordache a intervenit la finalul ședinței pentru a asigura „o corectă informare” a deputaților prezenți.
„Stimați colegi, dumneavoastră ați venit azi în mod regulamentar, constituțional. (…) Ieri în momentul în care am fost sesizați cu această OUG noi aveam cinci zile în care potrivit articolului 115, alineatul din Constituție trebuia să ne reunim. În urma apelului telefonic al secretarului general la membrii Biroului permanent și la liderii de grup, cu o majoritate covârșitoare s-a convenit ca sesiunea extraordinară să se facă astăzi la ora 15:00″, a declarat Iordache.
Iordache a precizat că în Biroul permanent de la ora 11:00, deputații ar fi trebuit „să urmeze o procedură foarte clară, de a solicita unei comisii sau mai multor comisii” să facă raportul asupra OUG, iar în condițiile în care nu a fost întrunit cvormul de ședință, această decizie a fost luată de plenul Camerei Deputaților.
„Declar ședința închisă, vă doresc vacanță placută. Ne revedem la 1 septembrie”, le-a transmis Iordache celor 102 deputați prezenți.
Reamintim că, vineri, Guvernul a adoptat mai multe ordonanțe de urgență, printre ele și cea referitoare la plafonarea pensiilor speciale, pentru care nu mai poate fi depășită valoarea salariilor aflate deja în plată în momentul calculării pensiei, cea care vizează creșterea salariilor polițiștilor cu 10%, dar și documentul referitor la plafonarea indemnizațiilor pentru mame, care nu vor puteea fi mai mari de 8.500 de lei.
Astfel, prin această sesiune extraordinară, PSD și ALDE pun în aplicare, astfel, un artificiu legislativ fără precedent, în sensul că modifică o serie de legi prin OUG, în timpul verii, când Parlamentul nu lucrează, în condițiile în care delegarea legislativă prevăzută de Constituție și pusă în act de legea de abilitare nu prevede această posibilitate.
Pentru a eluda acest aspect, PSD și ALDE aveau nevoie ca Parlamentul să lucreze în momentul în care Guvernul va adopta aceste OUG, ceea ce se va și întâmpla, nefiind însă necesar ca Legislativul să aibă cvorum de lucru pentru plen, ci doar să se afle în activitate.
În acest sens, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a solicitat încă de sâmbătă convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2-4 august.