SURPRIZA din topul partidelor cu cele mai mari venituri. Cum se ascund cheltuielile pentru alegeri

Publicat: 11/08/2017, 19:50
Partidele politice din România sunt departe de a aplica „puterea exemplului” în ceea ce privește transparența financiară, acestea mergând mai degrabă pe lângă lege, cu tendința de a se eschiva de la obligațiile de publicare a bilanțurilor fiscale. De cele mai multe ori, formațiunile aleg să omită informații precum cuantumul donațiilor confidențiale, cuantumul total al donațiilor, suma globală a veniturilor și numele celor care au donat mai mult de 10 salarii minime la partid, demonstrează cel mai recent studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Mai mult, nu doar că formațiunile „omit” să aplice în totalitate legea, există situații în care acestea depun foarte târziu (în condițiile în care data limită este 30 aprilie a anului în curs) sau chiar deloc bilanțurile contabile pe pagina Ministerului de Finanțe. De exemplu, în 2014 PNL nu a transmis niciun fel de sinteză fiscală, iar PMP a făcut același lucru în 2015, pe când în anul electoral 2016 cele mai mari două partide din România, PNL și PSD, au publicat aceste rapoarte mai târziu față de data stabilită.
Nici pe pagina Autorității Electorale Permanente (AEP) informațiile referitoare la finanțarea activității partidelor nu sunt complete, mai ales că, potrivit cercetării IPP, site-ul are o organizare deficitară, lucru care face dificilă căutarea celor care au contribuit cu mai mult de 10 salarii minime la veniturile partidului, pentru că informațiile sunt deseori anonime. Tot în anul electoral 2016, de pildă, suma totală a donațiilor și veniturilor nu a fost publicată de PNL.
În plus, cercetarea demonstrează că „între raportările depuse la diverse instituții există dese contradicții, chiar între cifrele din bilanțul contabil și raportul transmis către AEP sau între raportarea publicată în Monitorul Oficial și raportarea trimisă către AEP ale acelorași entități politice”.
În acest context, veniturile anuale ale unui partid politic în România sunt, în medie, de10.591.629 lei (aproximativ 2,35 milioane de euro). Cei mai mulți bani sunt aduși în anii electorali, atunci când contribuțiile stau sub semnul întrebării din cauza potențialelor„favoruri” care pot apărea,„la schimb”, în lipsa unei transparanțe totale din partea politicienilor.
În 2012, de exemplu, cele mai mari venituri au fost colectate de Uniunea Social Liberală (USL), respectiv de Partidul Democrat Liberal (PDL). Variațiile importante de venituri sunt în anul 2014 (alegeri europarlamentare și prezidențiale), dar și în anul 2016 (alegeri locale și parlamentare).
În ceea ce privește UDMR, însă, se remarcă o creștere constantă și vizibilă, astfel că Uniunea a înregistrat în 2016 cel mai mare venit din rândul partidelor politice parlamentare de astăzi: 27.603.324 lei (peste 6,1 milioane de euro), depășind chiar și partidul numărul 1 în România ca infrastructură, PSD, care vine abia pe locul doi, cu un venit total de 26.328.718 lei (aproximativ 5,85 milioane euro).
Studiul IPP consemnează că o explicație pentru această ierarhie ar putea fi „gradul de disciplină sporit al UDMR în a raporta veniturile încasate, spre deosebire de alte formațiuni care ar face orice numai să se eschiveze de la transparență„.
În ceea ce privește, însă,cheltuielileraportate de partidele politice, datele publicate arată că anii electorali au devenit din ce în ce mai„ieftini”, și asta pentru că, spre deosebire de 2012, suma totală a cheltuielilor în anul 2016 este una chiar mai mică de jumătate la principalele partide parlamentare.
Concret, în fiecare an un partid politic cheltuie, în medie, 12.017.455 lei (aproape 2,7 milioane euro), uneori variația veniturilor și cheltuielilor fiind foarte mare: în 2012 au fost cheltuiți, în medie, 25.269.669 lei, deși veniturile au fost de 19.608.523 lei, iar în 2014 au fost cheltuiți, în medie, 11.061.294 lei, deși veniturile au fost de 8.433.416 lei.
Potrivit Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, acestea au obligația de a raporta anual cheltuielile înregistrate, inclusiv cu publicarea în Monitorul Oficial a listei persoanelor fizice și juridice care au acordat donații mai mari de 10 salarii minime pe economie, a celei cu persoanele fizice și juridice cu împrumuturi mai mari de 100 de salarii – persoane și termenele de returnare ale acestora, listei donațiilor din partea organizațiilor internaționale la care partidul e afiliat (bunuri materiale necesare activității politice), dar și cea a veniturilor defalcate pe fiecare tip și cuantumul total al acestora.
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Cine s-ar afla în spatele lui Călin Georgescu. Informația care aruncă în aer scena politică...
Râzi cu lacrimi. Val de glume după victoria lui Călin Georgescu
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Ce se întâmplă cu Voyager 1? Sonda interstelară a activat un instrument nemaifolosit de peste...