Și după convorbirea relaxată cu omologul său, mitropolitul Ilarion, „ministrul de Externe” al Bisericii Ruse, și după dialogul cu șeful diplomației, Serghei Lavrov, și după întâlnirea cu Preafericitul Kiril, și astăzi după întrevederea oficială cu președintele Putin, cardinalului Parolin și oficialilor-gazdă li s-a pus aceeași întrebare: când va vizita Rusia Suveranul Pontif?
Răspunsul a fost diplomatic ocolit, dintr-un motiv simplu: nu întreg Sinodul, nu tot clerul, nu toți credincioșii sunt pregătiți să-și reprime prejudecățile (ocolesc cu bună știință cuvântul „ură”, deși opozanții, nu puțini, ai Sinodului Panortodox din Creta au criticat vehement deschiderea ecumenică spre „papistași”). Mentalitățile evoluează exasperant de greu; nici Patriarhul Kiril, nici peședintele Putin n-au fost scutiți zilele acestea de critica furibundă a unor cercuri monahale fundamentaliste.
Prima vizită a unui Secretar de Stat al Vaticanului în Rusia s-a petrecut în urmă cu 18 ani și a fost cât se poate de discretă, cardinalul Angelo Sodano participând atunci la sfințirea catedralei romano-catolice din Moscova. Înainte cu doi ani, relațiile dintre cele două Biserici se mai detensionaseră și a fost cât pe ce ca Patriarhul Alexei al II-lea să se întâlnească – dar pe teritoriu neutru, la Viena – cu Papa WojtyÅ‚a.
Cu atât mai minunat, mai plin de curaj, în ciuda opoziției Bisericilor-surori, se arată acum a fi fost gestul Patriarhului Teoctist de a-l primi cu brațele deschise frățește, în mai 1999, pe Papa Ioan Paul al II-lea, în prima și singura vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă.