„Eu cred că propunerile unui singur om nu vor fi niciodată un atac la nimic. Dl. Tudorel Toader a ieșit într-o conferință și a prezentat ceea ce, punctul de vedere al domniei sale, din consultările cu cei implicați… De aici până la a vorbi despre legile Justiției e o cale lungă, fiindcă acel pachet propus va trebui să primească niște avize, de la CSM de exemplu. Practic a început abia acum dezbaterea publică efectiv. Când aceste lucruri se vor încheia, vom reveni cu ele în Guvern. Acolo vom lua o decizie în funcție de poziția publică exprimată de către români, de către tipul de avize de la cei care trebuie să dea avizele. Până atunci, mai e”, a spus premierul Mihai Tudose la Antena 3.
El a estimat că în câteva săptămâni vor fi date avizele necesare.
„Între timp, trăim într-o democrație exemplară. Toată lumea se manifestă – nu sunt deloc ironic, toată lumea spune păsul… Este absolut în regulă. Ne vor ajută să ne facem, o imagine, o idee despre ceea ce dorește țara. Pe baza acestei imagini, a acestei transparențe, vom lua și noi o decizie în Guvern. Vă asigur că va fi ziua, nu noaptea”, a adăugat Tudose.
El a reiterat că va fi promovat un proiect de lege „la forma la care Guvernul va ajunge când e oportun” și că nu va fi emisă o ordonanță de urgență.
Totodată, premierul a refuzat să spună dacă este de acord cu procedura propusă de ministrul Justiției pentru desemnarea procurorilor șefi: „Dat fiind faptul că eu va trebui să am cea mai mare responsabilitate de a mă pronunța asupra acestui lucru, ca șef al Guvernului, dați-mi voie să nu mă pronunț înaințe. Să așteptăm dezbaterile, fiindcă a mă antepronunța înseamnă că am luat o decizie înainte ca toată lumea să spună opinia”.
Președintele Klaus Iohannis a criticat foarte dur modificările pe care Tudorel Toader vrea să le aducă legilor Justiției. Șeful Statului a catalogat propunerile ca „atac la statul de drept”.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că noile legi ale justiției prevăd modificarea procedurii șefilor de parchete, urmând a fi propuși de ministrul Justiției, însă decizia va fi luată de Secția pentru Judecători din CSM, fără a mai fi implicat președintele României.
O altă modificare se referă la trecerea Inspecției Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiției.
De asemenea, ministrul a anunțat că proiectul prevede ce viitorii magistrați să aibă cel puțin 30 de ani și cinci ani de vechime într-o profesie juridică.
Noul pachet de legi în Justițe aduce modificări în ceea ce privește răspunderea magistraților, precizând că statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul.