În retail, în special în supermarketuri, pensionarii care vor să se angajeze pot ocupa funcția de casier. „Sunt firme cunoscute care au început să promoveze acest tip de colaborare part-time în weekend sau în timpul săptămânii”, a spus Raluca Peneș, coordonator de resurse umane la Smartree, companie care activează pe piața de externalizare a serviciilor de salarizare și administrare de personal.
În contabilitate, unele firme aleg să continue colaborarea cu persoanele care au ieșit la pensie. „Sunt oameni care, spre exemplu, lucrează 10-20 de ani în cadrul unei companii și în continuare își păstrează colaborarea cu firma respectivă, în contabilitate, chiar și resurse umane”, a precizat Peneș.
Inițiativa de angajare a pensionarilor este recentă pe piață și nu se poate vorbi, încă, de o tendință, susține Raluca Pârvu, business manager la firma de consultanță în management și resurse umane BPI Group.
„Am remarcat foarte recent campania unui retailer care propune angajări pentru „rotunjirea veniturilor” pensionarilor din București. Este foarte recent, încă nu putem vorbi de un trend, ci mai degrabă de încercarea unui angajator de a găsi soluții la problema cu care se confruntă. Acest proiect – dacă va avea succes – poate constitui o resursă pentru o serie de companii. Să nu uităm că multe dintre ele încă evită să angajeze persoane peste 45 de ani. Saltul de la acest criteriu al tinereții la angajarea unor seniori, dispuși să muncească, activi și implicați, este uriaș!”, a precizat Pârvu.
Avantajul angajatului este reprezentat de venitul suplimentar, în timp ce angajatorul beneficiază de experiența și de caracterul stabil al pensionarului angajat.
„În ultima perioadă sunt multe domenii care apelează la serviciile persoanelor care au ieșit deja la pensie. E un avantaj pentru ambele părți, pentru angajator, că găsește oameni în domenii în care există deficit, iar pensionarii sunt mult mai stabili și responsabili, pentru că nu își schimbă jobul atât de des. Pentru pensionari înseamnă un venit în plus, mai ales cei care au venituri mici, plus că încă sunt oameni care sunt în putere, au muncit o viață întreagă și își doresc să aibă activitate în continuare”, a explicat reprezentanta Smartree.
Un alt avantaj, atât pentru angajator, cât și pentru angajat, este reprezentat de faptul că nu sunt nevoiți să mai plătească contribuția la șomaj, pentru că nu mai există riscul de a intra în șomaj. Angajatul plătește contribuția pentru pensie, iar la o anumită perioadă aceasta se recalculează, iar pensie crește, a adăugat Raluca Peneș.
„Angajarea unui pensionar poate fi „reciproc avantajoasă”. Primul câștig este cel al flexibilității referitor la orarul de lucru. Apoi putem evoca stabilitatea salariatului – în retail, rata de plecare este foarte mare comparativ cu alte industrii și îngreunează activitatea. Cu siguranță, fiind un job de completare, și așteptările financiare vor fi aliniate. Desigur, nu este vorba de un act de caritate, ci de o angajare cu acte în regulă, obligații, reguli, sarcini, la fel ca pentru orice alt angajat. Va obliga poate angajatorii să analizeze întâi dorința omului de munci și capacitatea (tehnică și/sau fizică) și apoi vârsta!”, a menționat Raluca Pârvu.
Numărul mediu de pensionari în primul trimestru din 2017 a fost de 5,2 milioane de persoane, în scădere cu 11.000 față de trimestrul precedent. Pensia medie lunară a fost de 1.016 lei, mai mare cu 6,1% față de trimestrul trecut. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 981 de lei, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).