Nici înaintea interviului acordat ieri Fox News relația cu președintele Donald J. Trump n-a fost, evident, una lipsită de tensiuni.
Ultimele desfășurări geostrategice cruciale i-au găsit pe poziții de necoordonare, când nu chiar antagoniste. Cu câteva zeci de ore înainte ca președintele Statelor Unite să amenințe Coreea de Nord cu „foc și furie”, șeful dimplomației vorbea despre aducerea lui Kim Jong-un la negocierilor. În preziua anunțării Strategiei Trump pentru Afganistan, Tillerson presa asupra talibanilor să se așeze la masa verde alături de Guvernul de la Kabul. În fine, săptămâna trecută, n-a așteptat măcar ca primul ginere al Americii, Jared Kushner, responsabil cu Orientul Mijlociu, să aterizeze în fruntea unei delegații pe aeroportul din Cairo, că și-a și anunțat omologul egiptean despre decizia SUA de a tăia din stipendiile anuale, pe motiv de… nerespectare a drepturilor omului.
Ieri, la ora când uraganul Harvey se transforma deasupra Texasului în furtună tropicală, moderatorul Fox News Sunday realiza un interviu telefonic cu texanul Rex Tillerson.
Întrebat despre Strategia pentru Afganistan, Tillerson a răspuns la fel de evaziv ca documentul în discuție. Despre „presiunea pașinică” asupra Coreei de Nord, după ce tocmai a mai lansat niște rachete cu rază scurtă, aceeași eschivare stângace.
În finalul convorbirii, ministrul de Externe american a fost „încolțit” pe cea mai delicată dintre teme. Mira-m-aș ca răspunsurile lui Rex Tillerson să nu-l înfurie rău pe președintele Donald J. Trump.
CHRIS WALLACE: În închiere, și am întârziat cu peste un minut: controversa privind protestul rasial din Charlottesville și răspunsul președintelui la acesta au devenit o problemă internațională. O comisie ONU a criticat în această săptămână Administrația Trump pentru „eșecul său la cel mai înalt nivel politic în a respinge fără echivoc și a condamna incidentele rasiste violente și demonstrațiile”. Președintele a fost în Phoenix săptămâna aceasta, vorbind mai mult despre presă decât despre neonaziști și Ku Klux Klan. Aici a ajuns”.
(A urmat un video clip cu declarația lui Trump: „Singura care oferă o platformă acestor grupuri ale urii e media însăși și știrile false”).
„CHRIS WALLACE: Nu vă îngreunează misiunea de a promova valorile americane în întreaga lume, când o serie de lideri străini pun sub semnul întrebării valorile președintelui?
REX TILLERSON: Chris, noi exprimăm valorile Americii de la Departamentul de Stat. Reprezentăm poporul american. Reprezentăm valorile Americii, angajamentul nostru pentru libertate, angajamentul nostru pentru tratamentul egal al oamenilor din întreaga lume. Iar acel mesaj nu s-a schimbat niciodată.
CHRIS WALLACE: Și când președintele intră în genul de controverse în care intră, și comitetul ONU răspunde așa cum a făcut-o, se poate spune că începe îndoiala dacă trăim acele valori.
REX TILLERSON: Nu cred că se îndoiește cineva de valorile poporului american sau de devotamentul guvernului american, al agențiilor guvernamentale de a promova acele valori și de a apăra acele valori.
CHRIS WALLACE: Și valorile președintelui?
REX TILLERSON: Președintele vorbește pentru el însuși, Chris.
CHRIS WALLACE: Vă delimitați de asta, domnule?
REX TILLERSON: Am vorbit – am făcut propriile mele comentarii cu privire la valorile noastre, într-un discurs la Departamentul de Stat, săptămâna trecută”.
De la fraza „Președintele vorbește pentru el însuși” (în nume personal) poate începe uraganul.