Senatul și Camera Deputaților sunt invitate să organizeze o întâlnire comună cu președinții comisiilor juridice în data de 19 septembrie în intervalul orar 16:15 – 17:15 și, de asemenea, de a participa nominal sau prin reprezentare la întâlnirea comună organizată la sediul Ministerului Justiției din data de 19 septembrie, în intervul orar 10:15 – 11.30 și din data de 20 septembrie, orele 8:30 – 9:30.
„În acest context, vă adresăm și rugămintea de a ne transmite succint contribuțiile dumneavoastră privind recomandările 1, 2, 3, 4, 7 și 10 din cadrul MCV. Acestea ar putea acoperi perioada de la 30 iuni – 31 august 2017. Am aprecia primirea contribuțiilor atât în scris, cât și electronic în format editabil, în limbile română și engleză până la data de 4 septembrie 2017. Subliniem faptul că în data de 19 septembrie delegația Comisiei va fi una extinsă, cu participarea doamnei Paraskevi Michou, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica MCV și domnul William Sleath, director pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului general al Comisiei”, se mai arată în documentul Comisiei Europene.
Viziata experților Comisiei Europene are loc într-o perioadă tensionată pentru sistemul judiciar, fiind programate dezbateri între magistrați privind proiectul de modificare a legilor Justiției. Sunt tensiuni între magistrații din CSM, garantul independenței justiției fiind împărțit în două tabere, miza fiind, susțin unele părți, inclusiv ministrul Justiției, blocarea raportului Inspecției Judiciare privitor activitatea DNA. De asemenea, Tudorel Toader a fost criticat în ultima perioadă de mare parte a sistemului judiciar din cauza modificărilor prezentate.
Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a declarat recent că legile justiției prezentate pe 23 august de către ministrul Tudorel Toader nu au fost discutate sau sprijinite de către Comisie și a reiterat îngrijorarea CE față de posibila afectare a independenței justiției