„Vom discuta despre această propunere în weekend. Nu am automat ceva împotrivă, dar o să vedem. Ideea nu mi se pare greșită. Nu e o inițiativă neimportantă. Să vedem dacă cei care au inițiat-o au gândit toată arhitectura”, a declarat Liviu Dragnea, vineri, la Parlament.
Reamintim că, în luna mai, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, declara că formațiunea sa decis să redepună în Parlament proiectul privind Autoritatea Independentă de Supraveghere a Comunicațiilor, care a fost clasat în legislatura trecută.
După ce Curtea Constituțională a dispus în 2015 ca SRI să nu mai poată pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică dispuse de procuror, decât în cazurile de terorism și siguranță națională, în spațiul public, inclusiv dinspre Ministerul Justiției, a apărut dezbaterea dacă interceptarea comunicațiilor trebuie făcută de un organism total independent sau unul aflat sub apanajul SRI.
În martie 2016, printr-o ordonanță de urgență, guvernul a stabilit că mandatele de interceptare a comunicațiilor sunt puse în aplicare de procurori și de polițiștii judiciari, fără să mai apeleze la lucrătorii SRI, însă folosind Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, de la SRI. Infrastructura tehnică folosită de procurori urma să fie total ruptă de controlul și posibilitatea de intervenție a SRI.
Acum, însă, Tăriceanu vrea un organism unic cu infrastructură proprie. La vremea respectivă, imediat după decizia CCR, așa ceva nu ar fi fost posibil fără paralizarea completă a activităților de cercetare penală bazate pe supraveghere tehnică.