„Avem un proiect pentru eliminarea ajutorului social pentru persoanele care refuză un loc de muncă conform pregătirii sale, un proiect foarte bine primit de societate și un proiect care penalizează nemunca în societatea românească. Un al doilea proiect important pentru PNL încearcă stoparea creșterii aberante a salariului minim pentru că se pierd foarte multe locuri de muncă în țara asta prin creșterea din pix a salariului minim”, a declarat prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu, la finalul ședinței BPN a partidului.
Întrebat dacă salariul minim ar trebui să fie majorat în baza unui algoritm, Dumitrescu a susținut că PNL propune ca majorarea salariului minim „să nu se mai facă din pix”.
„Nu, propunem să nu se mai facă din pix.(…) Ar trebui să existe corelație fie între salariul mediu și salariul minim sau ar trebui să fie corelat fie cu productivitatea, fie cu inflația. Cam cum se face la pesnii, dar în alt algoritm. În orice țară civilizată trebuie să existe o corelație fie cu salariul mediu, fie cu productivitatea și cu alți indicatori”, a răspuns Dumitrescu.
PNL își propune și să reducă TVA și taxele pe muncă, a spus Dumitrescu.
La rândul său președinte PNL, Ludovic Orban, a susținut că în rândul priorităților PNL se numără respingerea în Parlament a ordonanțelor care au fost emise de Guvernul Tudose și care au majorat fiscalitatea și au „atacat” mediul de afaceri.
De asemenea, liberalii vor să depună proiecte de lege și pentru interzicerea traseismului politic și pentru introducerea votului electronic, a spus Orban.
„PNL va iniția și va susține un proiect de lege pentru interzicerea traseismului politic și la nivel parlamentar, așa cum a făcut și la nivelul autorităților locale. De asemenea, vom avea ca prioritate proiectul de lege pentru alegerea cu 50% plus 1 a primarilor și a președinților de Consilii Județene. PNL va înainta și va susține un proiect de lege pentru introducerea votului electronic pentru că s-a demonstrat clar că sistemul de vot prin corespondență cu preînscriere restrânge dreptul de vot al cetățenilor români care se află și muncesc în alte țări. și este vorba despre peste trei milioane de cetățeni români care au trebuie să-și poată exercita dreptul de vot și cărora trebuie să li se ofere această capacitate efectivă”, a spus Orban.
Liberalii au anunțat și depunerea unui proiect de lege care are ca obiectiv îmbunătățirea relației statului cu cetățenii și urmărește „să nu mai plimbe cetățeanul de la Ana la Caiafa”.
„Este un proiect de lege simplu care va spune că orice instituție care trebuie să acorde un drept solicitat de un cetățean în baza legii nu mai are dreptul să-l trimită pe cetățean la alte instituții publice pentru a obține diferite informații, ci este obligația instituției respective de a obține toate informațiile de la celelalte instituții de stat deținătoare ale acestor informații, astfel încât să decidă acordarea dreptului către cetățeni. De asemenea, lucrul acesta este valabil și pentru firme”, a spus Orban.