Prima pagină » Știri » După o vizită a Gabrielei Firea, managerul de la Spitalul Colentina a demisionat. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise

După o vizită a Gabrielei Firea, managerul de la Spitalul Colentina a demisionat. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise

După o vizită a Gabrielei Firea, managerul de la Spitalul Colentina a demisionat. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise
Managerul de la Spitalul Colentina a demisionat, anunțul fiind făcut de primarul Gabriela Firea, la finalul unei vizite la unitatea medicală.

Decizia vine în contextul în care doi neurochirurugi și-au dat demisia susținând că nu își pot desfășura activitatea din cauza lipsei materialelor, precum și că „de când a venit acest manager la spitalul Colentina, au plecat 12 medici”.

„Am acceptat demisia de onoare a doamnei manager Silvi Ifrim, care a pus mai presus de opinia domniei sale interesul pacienților și a Spitalului Colentina. Mi-a spus că, deși a acționat cu foarte multă corectitudine și onestitate în actul managerial, faptul că s-a ajuns la o astfel de situație tensionată, preferă să se retragă pentru a nu mai fi o sursă de tensiune. I-am acceptat demisia de onoare”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Edilul a precizat că joi va anunța cine va ocupa interimar postul de manager al Spitalului Colentina.

Anunțul vine după ce, luni, neurochirurgii Ionuț Gobej și Dorin Bica au anunțat că și-au depus demisiile.

„Subsemnatul, Ionuț Gobej, medic specialist neurochirurg, angajat al Spitalului Clinic Colentina, fondator al Secției de Neurochirurgie, demisionez din funcția deținută în cadrul spitalului.(…) Astăzi, activitatea în Secția de Neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe, în condițiile în care, în anul 2017, era prevăzut să operăm peste 600. Acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierderii de personal, a programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente”, reiese din cererea de demisie a medicului neurochirurg Ionuț Gobej.

În demisia depusă de către Ionuț Gobej, acesta menționează că atât personalul secție de neurochirurgie, cât și cel de la ATI sunt hărțuiți.

În această dimineață, Gobej a reiterat faptul că nu va renunța la demisie și că, dacă i se va permite, va veni în spital când va fi nevoie.

„Am avut o consultație de dimineață cu pacienții mei și ei au fost preluați de către colegii mei, care au rămas în funcții, cu promisiunea că, dacă mi se va permite, voi putea să vin în spital atunci când va trebui, însă fără a renunța la demisie. Nu avem pacienți acuți, care să necesite o intervenție. Am avut programați pentru intervenție astăzi, i-am programat pentru zilele următoare, dar fără a exista pericol pentru pacienți din cauza aceste amânări”, a declarat neurochirurgul Ionuț Gobej.

Întrebat câți pacienți sunt pe lista de așteptare, neurochirurgul a precizat că nu i-a numărat, dar că au fost și cazuri în care bolnavii au fost amânați.

„Da, au fost amânați, dar acum nu putem fi absurzi și să cerem rezolvarea într-o secundă a lucrurilor. Am fost plăcut surprins de disponibilitatea care s-a arătat în rezolvarea problemelor și sunt convins că ele vor fi rezolvate. Cred că nu voi fi dezamăgit”, a adăugat Gobej.

Cum a încercat Firea să-i întoarcă pe medicii demisionari

Ionuț Gobej, unul dintre cei doi medici neurochirurgi demisionari de la Spitalul Colentina, a declarat pentru MEDIAFAX că nici el și nici colegul său, Dorin Bica, nu se vor răzgândi cu privire la demisiile pe care și le-au depus. Precizările, după discuția cu primarul Gabriela Firea.

„Când îți dai demisia, nu poți să o iei înapoi. O dai și gata! Pot fi obligat să mai stau 30 de zile în spital, dar nu este nicio problemă pentru că trebuie să-mi rezolv o parte dintre pacienți. Oferta doamnei primar ca eu să fiu șef de secție este foarte ciudată pentru că tocmai s-a organizat un concurs pentru un nou șef de secție și urmează ca definitivarea lui să fie în câteva zile și asta ar însemna ca eu să ocup această funcție doar câteva zile. Nu știu care e miza. Și dacă aș fi a la longue, tot nu mi-aș schimba decizia. Atunci când mi-am dat demisia, am fost sigur că o dau”, a declarat pentru MEDIAFAX, neurochirurgul Ionuț Gobej.

Întrebat dacă se gândește să părăsească țara, ținând cont că înainte de a veni la Spitalul Colentina, a avut oferte de la clinici din Franța, Ionuț Gobej a explicat că atât el, cât și colegul său, Dorin Bica, vor avea o perioadă de odihnă, precizând :”Sunt convins că orice am face fie în străinătate, fie în țară, o să reușim să construim cel puțin atât cât am făcut până acum”.

În ceea ce privește o eventuală discuție cu managerul spitalului, Silvi Ifrim, neurochirurgul a precizat că nu a discutat cu aceasta despre demisii.

„Nu am discutat cu doamna manager Ifrim. Astăzi a pus serviciul de statistică să ne numere nouă pacienții, niște acte. Numărătoare plăcută! Mi se pare că banii statului se duc pe lucruri inutile. A făcut niște controale și la secția de neurochirurgie. L-a trimis pe directorul administrativ să controleze niște materiale din secția noastră, oricum, ceva prea complicat de înțeles. Sper ca doamna Firea să regleze situația din spitalul Colentina, însă aș dori să o asigur pe doamna primar că această problemă nu va fi rezolvată atâta timp cât managerul Ifrim va fi pe funcția pe care o are acum. După părerea mea, orice zi petrecută în această funcție de către doamna Ifrim reprezintă o pierdere pentru pacienț”, a adăugat Gobej.

Cât despre pacienții lor, Gobej a spsu că aceștia vor fi preluați de ceilalți doi colegi neurochirurgi și doi ortopezi rămași pe secție.

„Pe secția noastră mai rămân doi ortopezi și noi neurochirurgi și nu este decât o singură sală de operații, iar noi nu puteam să facem mai mult de două operații pe zi. Noi suntem doar doi doctori care pleacă, nu este atât de grav, însă, de când a venit acest manager la spitalul Colentina, au plecat 12 medici”, a menționat neurochirurgului.

Primarul General, Gabriela Firea, i-a propus medicului Ionuț Gobej, unul dintre cei doi neurochirurgi ai Spitalului Colentina care au demisionat luni, să preia interimatul postului de șef al Secției de Neurochirurgie. Edilul i-a cerut și doctorului Bica să revină asupra deciziei.

„Am avut o discuție constructivă și corectă cu domnii doctori Gobej și Bica. Medicii trebuie ajutați în activitatea lor pentru că de ei depinde viața pacienților. Le-am adresat rugămintea de a reconsidera decizia de a demisiona și i-am asigurat de tot sprijinul meu”, a declarat, printr-un comunicat, Gabriela Firea.

Totodată, Primarul General a solicitat conducerii ASSMB un raport detaliat privind problemele de personal și de achiziții de materiale medicale cu care se confrunta Spitalul Colentina.

Luni, cei doi neurochirurgi au anunțat că și-au depus demisiile

„Subsemnatul, Ionuț Gobej, medic specialist neurochirurg, angajat al Spitalului Clinic Colentina, fondator al Secției de Neurochirurgie, demisionez din funcția deținută în cadrul spitalului.(…) Astăzi, activitatea în Secția de Neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe, în condițiile în care, în anul 2017, era prevăzut să operăm peste 600. Acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierderii de personal, a programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente”, reiese din cererea de demisie a medicului neurochirurg Ionuț Gobej.

În demisia depusă de către Ionuț Gobej, acesta menționează că atât personalul secție de neurochirurgie, cât și cel de la ATI sunt hărțuiți.

„La aceste probleme se adaugă hărțuirea permanentă a personalului medical din secțiile de neurochirurgie și ATI. Astăzi, fieare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la ora 15.00, operații a căror complexitate este mică sau cel mult medie. Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui ac medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate. În aceste condiții, prezența mea în Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificați radical”, mai reiese din cererea de demisie.

În luna ianuarie, atât Ionuț Gobej, cât și colegul său Florin Bica, au acuzat managerul spitalului, Silvi Ifrim, că a redus personalul secției de neurochirurgie, că nu le sunt plătite orele suplimentare și că nu mai au posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale după ora 15.00.

Gobej spunea, în ianuarie, că a discutat cu managerul Silvi Ifrim despre situația unității medicale și că a încercat să prezinte soluții pentru buna desfășurare a activității, redactând în acest sens o scrisoare prin care cere ajutor de la instituțiile statului. Într-o postare pe Facebook, medicul i-a cerut demisia managerului, dar spune că nu acesta este scopul principal.

„A intrat în cabinetul meu (Ionuț Gobej – n.r.) solicitând ajutorul pentru efectuarea a două operații care erau programate în aproximativ două săptămâni. Sigur că această situație nu o puteam rezolva pe loc, de aceea l-am rugat să aibă timp ca împreună cu colegii șefi de secție să punem în discuție ce posibilități pentru a rezolva această problemă. Din păcate, această problemă nu se poate rezolva foarte repede deoarece nu aveam cadrul legislativ pentru plata orelor suplimentare”, declara Silvi Ifrim, managerul Spitalului Colentina, într-o conferință de presă susținută în luna februarie.

În urma acestor acuzații, consiliul medical al Spitalului Colentina a dispus cercetarea disciplinară a celor doi medici neurochirurgi.

Autor

Citește și