Prima pagină » Știri politice » Raport al Comisiei pentru alegeri: Băsescu și guvernul Boc „au întreprins acțiuni concrete pentru fraudarea alegerilor”

Raport al Comisiei pentru alegeri: Băsescu și guvernul Boc „au întreprins acțiuni concrete pentru fraudarea alegerilor”

Raport al Comisiei pentru alegeri:  Băsescu și guvernul Boc „au întreprins acțiuni concrete pentru fraudarea alegerilor
Detalii pe Gândul.

„Comisia a constatat acțiuni concrete ale instituției prezidențiale reprezentate de Traian Băsescu și ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudării alegerilor în avantajul candidatului Traian Băsescu. Aceste acțiuni ale celor două instituții au fost perfect sincronizate dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu și bine pus la punct, acțiunile fiind premeditate. În realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidențiale, reprezentanții celor două instituții au acționat în forță, cu rea credință, în total dispreț față de lege”, se arată în concluziile raportului.

Amploarea acțiunilor care li se impută fostului președinte și membrilor Guvernului PDL de atunci a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor, se precizează în raportul comisiei.

Faptele pe care se întemeiază concluzia comisiei se referă la demiterea ministrului de Interne Dan Nica, urmată de schimbarea tuturor miniștrilor PSD cu miniștri interimari de la PDL pe 1 octombrie 2010. Prin decrete prezidențiale. „Aceste decrete sunt emise cu încălcarea legii, deoarece în momentul emiterii de către președinte, decretul nr.1360 privind constatarea vacanței tuturor posturilor de membru al Guvernului ale miniștrilor PSD, ca urmare a demisiilor acestora nu fusese publicat, deci nu exista (art.100 alin. (1) din Constituție)”, se arată în raport. Ulterior, au fost schimbați și 20 de prefecți cu impact direct asupra organizării alegerilor.

Comisia inventariază și posibilele infracțiuni comise. În primul rând, este vorba de constituirea unui grup infracțional organizat: „Astfel, Președintele României – Traian Băsescu- , împreună cu primul ministru al Guvernului – Emil Boc – și cu ceilalți membri ai Guvernului României – Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Cătălin Marian Predoiu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă – , s-au asociat în vederea comiterii de infracțiuni care să aibă drept consecință favorizarea comiterii de infracțiuni electorale, cu scopul de a-l avantaja pe candidatul Traian Băsescu”.

Președintele Băsescu este acuzat și fals intelectual și uz de fals, iar membrii guvernului Boc de abuz în serviciu prin Hotărârile de Guvern privind schimbarea prefecților: „Aceste Hotărâri de guvern sunt adoptate cu încălcarea legii, deoarece în momentul adoptării de către guvern, Hotărârile de încetare a exercitării funcției de prefect enumerate la punctul 8 nu fuseseră publicate, deci nu existau (art.108 alin.4 din Constituție). Acest fapt ține de natura evidenței deoarece atât Hotărârile de încetare a funcției de prefect cât și cele de exercitare a funcției de prefect fiind adoptate în cadrul aceleiași ședințe de guvern, numerele lor fiind alternative”

În ce privește măsurile propuse, comisia susține că numai Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție poate decide dacă începe sau nu urmărirea penală împotriva lui Traian Băsescu.

În ce privește membrii guvernului Boc „rămâne la latitudinea Președintelui României dacă cere urmărirea penală a foștilor membri ai guvernului care nu au în prezent calitatea de parlamentar: Emil Boc, Vasile Blaga, Gabriel Sandu, Gheorghe Pogea, Elena Gabriela Udrea, Radu Mircea Berceanu, Adriean Videanu și Sorina Luminița Plăcintă și rămâne la latitudinea Camerei Deputaților dacă cere urmărirea penală a lui Cătălin Marian Predoiu, fost membru al guvernului care în prezent are calitatea de deputat. Raportul comisiei de anchetă a fost adoptat în ședința de miercuri, cu majoritate de voturi.

PNL: PSD are un Raport gata făcut despre alegerile din 2009, vrea să ni-l bage pe gât

Cei trei reprezentanți ai PNL în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 s-au retras de la ședința convocată pentru redactarea și votul Raportului, acuzând faptul că PSD-ALDE vrea să impună un document „gata făcut”, fără a-l mai discuta.

„Cei trei membri din partea PNL în Comisia de anchetă au decis să se retragă și să nu participe la votul final asupra Raportului. Motivele retragerii țin de faptul că majoritatea PSD-ALDE a venit cu un Raport pe care nu vrea să îl discute, pe care vrea să îl supună la vot neținând cont de solicitarea noastră de a discuta punctual fiecare element al concluziei și să amânăm adoptarea raportului pentru mâine (joi, n.r.) pentru ca și noi să putem răspunde în scris la acele lucruri cu care nu suntem de acord”, a spus senatorul PNL Daniel Fenechiu.
 
„Am discutat o oră despre solicitarea noastră de a discuta punctual și de a amâna pe mâine votul. Propunerea noastră a fost respinsă (…) Nu putem să validăm un punct de vedere al PSD cu care PSD a pornit această anchetă și pe care acum vrea să ni-l bage pe gât. Nu se poate”, a adăugat Fenechiu.
 
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a ieșit din sala de ședință și a anunțat jurnaliștii care preluau declarațiile reprezentanților PNL pe hol și a anunțat că, dacă aceștia nu intră în sala de ședință, conferința de presă nu va fi ținută.
 
Imediat, Nicolicea și președintele Comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea, au părăsit sala de ședințe, acuzând faptul că jurnaliștii au preluat informații de la reprezentanții PNL, care nu au votat Raportul.
 
Nu s-a putut constata implicarea SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor
 
Aflarea adevărului în privința acuzației publice de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor din 2009 nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată, se menționează în Raportul Comisiei, adoptat miercuri.
 
„Aflarea adevărului în privința acuzației publice de implicare a SRI și DNA în favorizarea fraudării alegerilor, ca urmare a prezenței conducătorilor acestor instituții în locuința domnului Gabriel Oprea în seara alegerilor, nu s-a putut realiza deoarece activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a fost blocată”, se menționează în Raport.

Potrivit sursei citate, activitatea Comisiei de anchetă a fost blocată prin refuzul persoanelor audiate care nu au răspuns la toate întrebările comisiei motivând că „există o anchetă în desfășurare”, precum și prin refuzul persoanelor care au transmis în scris că nu pot da curs solicitărilor comisiei motivând că același lucru.

Raportul menționează că activitatea comisiei a fost blocată și prin refuzul procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi, de a răspunde la întrebarea dacă a fost prezentă în noaptea de 5-6 decembrie 2009 în casa domnului Gabriel Oprea.

De asemenea, este consemnat și refuzul procurorului general Augustin Lazăr de răspunde afirmativ solicitării Comisiei de a transmite o copie după dosarul privind scrutinul prezidențial ca element de blocare a activității Comisiei.

Președintele Comisiei de anchetă, Oana Florea, a precizat, miercuri, în conferința de presă în care a prezentat acest Raport, că membrii Comisiei au decis ca documentul adoptat să fie numit „Raport parțial” tocmai din aceste considerente de blocaj.

„Comisia nu a putut clarifica toate aspectele, activitatea fiind blocată (…) Nu putem conchide că au fost fraudate alegerile, stă în sarcina organele abilitate să spună acest lucru”, a spus Oana Florea.

Fostul premier Boc a convocat Guvernul „imediat după apusul soarelui, noaptea ca hoții”

Raportul adoptat miercuri de majoritatea PSD-ALDE din Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 menționează faptul că premierul Emil Boc a convoacat, în 1 octombrie 2009, ședința de Guvern la ora 19.00, „imediat după apusul soarelui” și „noaptea ca hoții!”.

„În aceeași dată 01.10.2009, premierul Emil Boc convoacă ședința de Guvern care are loc începând cu ora 19.00 (imediat după apusul soarelui, „noaptea ca hoții” !)”, se stipulează în Raportul adoptat de Comisie și care urmează a fi transmis Președinției, Guvernului, PÎCCJ și CSM.
 
Referirea la „noaptea ca hoții” este cuprinsă într-un capitol distinct al Raportului, intitulat „Descrierea faptelor” și în care sunt enumerate acțiuni întreprinse de premierul Emil Boc și de președintele Traian Băsescu în 1 octombrie 2009, referitoare la revocarea din funcție a lui Dan Nica, viceprim-ministru și ministrul Administrației și Internelor, desemnarea lui Vasile Blaga să îndeplinească interimar această funcție, constatarea vacanței tuturor posturilor de membru al Guvernului ale miniștrilor PSD ca urmare a demisiilor acestora și desemnarea unor miniștri PD ca miniștri interimari și adoptarea mai multor Hotărâri de Guvern privind încetarea exercitării funcției de prefect a „tuturor prefecților care nu erau agreați de către conducerea PD”.

 

 

 

 

Citește și