Ungaria rămâne pe poziții. Ce mesaj i-a transmis ministrul de Externe maghiar lui Teodor Meleșcanu. „Am avut o întâlnire pe îndelete”

Ungaria rămâne pe poziții. Ce mesaj i-a transmis ministrul de Externe maghiar lui Teodor Meleșcanu. „Am avut o întâlnire pe îndelete
Publicat: 07/09/2017, 21:20

„Azi am avut o întâlnire pe îndelete cu ministrul de Externe al Ungariei. Ceea ce am convenit cu dânsul a fost că, din punctul nostru de vedere, au avut un demers diplomatic. Au apreciat eleganța și argumentele noastre (…) Mi-a zis foarte deschis, pentru că aderarea României la OCDE nu e doar în favoarea noastră, ci și a Ungariei. Pentru Ungaria, noi suntem al doilea partener extern după Germania. Vă dați seama că interesul de a sprijini aderarea României la OCDE e un interes și al Ungariei pentru că stabilește ritmul și standarde foarte importante în comerțul internațional. În finalul discuției, domnul ministru mi-a zis următoarele ‘Domnule Meleșcanu, Ungaria a sprijinit întotdeauna candidatura României la OCDE. Sper din tot sufletul că în intervalul până când se va reuni OCDE, adică pe 25 septembrie, sper că până atunci nu se va modifica poziția părții maghiare‘”, a declarat Meleșcanu, la Antena 3.

Meleșcanu a declarat că alături de omologul său au convenit că dialogul diplomatic s-a încheiat, pe această temă, între cele două țări și că trebuie să se concentreze pe găsirea unor soluții. În acest sens, Meleșcanu a punctat faptul că diplomații nu pot să îi înlocuiască pe cei abilitați să acționeze, respectiv ministrul Educației și autoritățile locale.

„Am înțeles că ministrul Educației și autoritățile locale vor încerca să găsească o soluționare care să corespundă preocupărilor părinților, dar și să respecte prevederile legale (…) România, ca orice altă țară, trebuie să își promoveze interesele prin mijloacele pe care le consideră cele mai adecvate (….) Nu sunt adeptul unei bătălii, sunt adeptul de a găsi soluții la probleme, chiar dacă uneori partenerul trece peste linia roșie”, a mai spus Meleșcanu.

În acest context, legat de importanța zilei de 25 septembrie pentru România, Meleșcanu a explicat că adoptarea unei decizii în cadrul OCDE se va face prin unanimitate și că votul, din acea zi, nu va fi unul de admitere, ci „un acord al tuturor țărilor ca România să înceapă negocierile de aderare”.

Liviu Pop: Elevii Liceului Teologic Romano-Catolic vor fi arondați la o unitate școlară. Vor avea aceiași profesori

La rândul său, ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat, la Antena 3, că, cei 360 de elevi care ar fi urmat să învețe la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș „vor fi arondați la o unitate școlară” și vor avea aceiași profesori, instituția sugerată de minister fiind Liceul Bolyai Farkas. Decizia finală va fi anunțată, însă, de către inspectorul școlar general al județului Mureș.

„Am primit o scrisoare deschisă de la părinți. Le spun ca ministru al Educației că am urmărit interesul elevului, indiferent că acesta este român sau minoritar, și orice ar incerca să facă unii actori politici, nu vom fi de acord. Avem toate pârghiile să asigurăm dreptul la educație al elevilor din Mureș și din toată țara”, a mai spus Pop.

Cu toate acestea, anterior, inspectorul școlar general, Ioan Macarie, declarase, pentru Mediafax, că „părinții elevilor au refuzat categoric orice propunere” privind școlarizarea copiilor în alte unități de învățământ înființate legal, autorizate și acreditate, cum ar fi Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” sau Colegiul Național „Unirea.

„Se putea realiza o structură, dar părinții nu au dorit, iar acum ne aflăm în situația foarte complicată de a nu ști cum vor începe copiii școala. Am făcut apel la părinți, dacă le pasă și îi iubesc pe copii, să termine cu aceste lucruri care nu sunt la locul lor și să se gândească la faptul că, de luni, copiii lor trebuie să înceapă școala. Avem dreptul să școlarizăm acești copii în învățământul obligatoriu, doar în acele unități școlare în care există acte de înființare”, a subliniat șeful ISJ Mureș.

România și Ungaria se află în mijlocul unui nou scandal diplomatic, ca urmare a suspendării înființării Liceului Catolic din Târgu Mureș. Ungaria a anunțat că își retrage sprijinul pentru aderarea României la organisme internaționale, inclusiv Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pentru o perioadă nedeterminată, anunțul fiind făcut de secretarul de stat al MAE ungar, Levente Magyar, care a precizat că ambasadorul român la Budapesta a fost informat de această decizie.

„Votul privind aderarea României la OCDE va avea loc la 8 septembrie, iar votul fiecărui stat membru este necesar pentru aderare”, a avertizat el.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că autoritățile române regretă transformarea Liceului romano-catolic din Târgu-Mureș în subiect de campanie electorală în Ungaria, amintind că nu poate interveni în deciziile luate de instanțele românești și consideră că subiectul funcționării liceului este abordat în Ungarian din perspectivă electorală

„Autoritățile române sunt interesate de identificarea unor soluții care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranță și buna conviețuire interetnică la nivelul societății române și care să asigure o bună integrare a cetățenilor români, indiferent de etnie, în societatea română. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că orice instituție de învățământ din România trebuie să respecte fără excepție legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură”, se arată într-un comunicat al MAE, ca urmare a convocării ambasadorului român de către ministrul de Externe ungar, Szijjarto Peter.

Pe de altă parte, circa 2.500 de persoane au ieșit în stradă, miercuri seară, în Târgu-Mureș, pentru a protesta față de situația în care se află Liceul Romano-Catolic. La protest a participat și Arhiepiscopul Bisericii Romano-Catolice din Transilvania, Jakubinyi Gyorgy.

„Am mai explicat și în trecut că Sfânta noastră Biserică nu-și caută dreptatea de obicei pe străzi, ci în biserică, și dacă este nevoie și la tribunal. În situația actuală Statusul Romano-Catolic din Transilvania este nevoit ca să-și caute adevărul într-o acțiune de avertizare publică pe străzi (…) Avem încrederea că Guvernul României, care a recunoscut Codul de Drept Canonic al Bisericii Romano-Catolice ca Statut de organizare al Cultului Romano-Catolic – în care este considerată școala confesională ca o valoare, care recunoaște dreptul eparhiotului de a iniția înființarea școlilor confesionale, care recunoaște dreptul părinților la alegere liberă a școlilor – nu va trece cu vederea manifestarea voinței comune existente și manifestate și acum, că această școală trebuie să existe și funcționeze”, a spus Jakubinyi Gyorgy, potrivit Mediafax.

Reamintim că procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reținerea pentru 24 de ore a șefului ISJ Mureș, Ștefan Someșan pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul și uzurparea funcției, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile și directorul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș pentru abuz în serviciu.

Aceștia au susținut că, în contextul unor aspecte prezentate de către Someșan, Consiliul de Administrație al ISJ Mureș a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deși, în realitate, „Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ”. De asemenea, procurorii au precizat că în aceeași zi, șeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua lege a salarizării unice. Cum vor fi calculate sporurile
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu