O nouă blocadă economică pentru Coreea de Nord. Cum au salvat Rusia și China regimul de la Phenian de un embargo total

O nouă blocadă economică pentru Coreea de Nord. Cum au salvat Rusia și China regimul de la Phenian de un embargo total
Publicat: 12/09/2017, 09:16

Documentul votat este unul mult revizuit față de cel inițial propus se SUA, modificările fiind operate în urma negocierilor cu Rusia și China care nu au fost de acord cu un embargo total. De altfel, după votul de marți, ambasadorul rus la ONU a avertizat că noi sancțiuni ar „sufoca” Phenianul și ar produce o criă umanitară.

Care sunt noile sancțiuni

Noul pachet de sancțiuni a fost votat de toți cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, după ce Statele Unite au eliminat câteva măsuri dure pe care le anunțaseră săptămâna trecută, inclusiv cea privind embargoul complet pentru petrol. Este cea de a noua rezoluție adoptată unanim de membrii Consiliului de Securitate de la dezvoltarea programelor balistice și nucleare nord-coreene.

Rezoluția urmărește realizarea câtorva obiective majore: reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum și oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian. Materialele textile au fost al doilea cel mai mare produs de export al nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% din exporturile de textile ajungeau în China. Rezoluția menține embargoul asupra gazelor naturale, însă, cu toate că Washingtonul își dorea un embargou total și asupra petrolului, vânzările de petrol vor fi limitate la 500.000 de barili până la sfârșitul acestui an.

Textul final al documentului este unul mult mai moderat decât cel propus inițial de SUA. Primul proiect era „maximal” și prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere și gazelor naturale, trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaților săi , blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdicția de a importa produse textile nord-coreene și inspectarea cu forța a navelor maritime suspectate că încalcă rezoluțiile ONU.

Pentru a-și asigura sprijinul Rusiei și Chinei însă, Washingtonul a fost nevoit să își revizuiască pretențiile și să întărească paragrafele din textul său destinate căutării unei soluții „pașnice” a crizei.

După mai multe zile de negocieri intense, embargoul asupra gazelor naturale a fost menținut, dar pentru petrol vânzările vor fi limitate la 500.000 de barili timp de trei luni, cu începere de la 1 octombrie pentru a trece la două milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni.

Aceasta reprezintă o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei care estimează la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importă în special din China benzină și motorină, potrivit Statelor Unite.

în urma negocierilor intense cu Beijingul și Moscova, Washingtonul a fostdeacord să elimine măsura înghețării activelor lideruluinord-coreean Kim Jong Un.. Statele Unite au dat asigurări că nu dorește schimbarea regimului, este dificil să îl vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Măsurile referitoare la expatriații nord-coreeni și inspectarea navelor suspecte sunt mai puțin stricte decât în textul inițial, mai ales la cererea Moscovei, potrivit diplomaților. În Rusia ar lucra aproape 35.000 de muncitori nord-coreeni.

Ambasador rus:Sancțiuni viitoare ar „sufoca” economianord-coreeană și ar provoca o criză umanitară

Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei la ONU, a afirmat că Moscova nu acceptă pretenția Coreei de Nord de a deveni o putere nucleară, adăugând că Rusia nu putea lăsa nepedepsit recentul test nuclear al regimului de la Phenian.

„Rusia nu acceptă pretențiile CoreeideNorddea dobândi statutuldeputere nucleară și susținem toate rezoluțiile ConsiliuluideSecuritate al ONU care cer Phenianului să pună capăt programelor balistice și nucleare, pentru adenucleariza PeninsulaCoreea. În consecință am susținut sancțiunile impuse prin intermediul rezoluțiilor, cu scopuldeadeterminaCoreeadeNordsă satisfacă cererile ConsiliuluideSecuritate”, adeclarat Nebenzia.

Potrivit ambasadorului rus, Moscova estedepărere că presiunile economice asupra CoreeideNordau fost în mare măsură epuizate, iar sancțiuni viitoare ar „sufoca” economianord-coreeană și ar provoca o criză umanitară.

Acest set de sancțiuni vine după ce regimul de la Phenian a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen și după ce a amenințat în mai multe rânduri Statele Unite.

Cu o zi în urmă, Coreea de Nord a avertizat că va provoca „cea mai mare durere și suferință” Statelor Unite, dacă Washingtonul va persista în încercarea de a impune sancțiuni mai severe asupra Phenianului după cel de al șaselea test nuclear nord-coreean.

Într-un comunicat publicatdecătre agențiadepresănord-coreeană KCNA, MinisteruldeExternedela Phenian a avertizat Washingtonul că dacă vor fi adoptate sancțiuni „ilegale” mai dure împotriva CoreeideNord, atunci Statele Unite vor plăti un preț corespunzător.

„Măsurile viitoare ce vor fi luatedecătreCoreeadeNordvor provoca Statelor Unite cea mai mare durere și suferință din toată istoria sa”, se arată în mesajul transmisdecătre MinisteruldeExternedela Phenian.

„Lumea va asista la modul în careCoreeadeNordva acționa împotriva gangsterilor din SUA prin luarea unor măsuri mai duredecât au prevăzut vreodată”, a adăugat KCNA. Phenianul a mai precizat că a „dezvoltat și perfecționat arma termonucleară pentru adescuraja acțiunile ostile și amenințătoare ale Statelor Unite”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină