Conform datelor centralizate trimestrial la nivel național în baza informațiilor transmise de Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județe/sectoare ale municipiului București, în perioada iulie 2016 – iunie 2017, 9.614 copii au fost separați de familie și au intrat în sistemul de protecție specială (plasament la rude până la gradul IV, la alte familii/persoane, la asistenți maternali și în servicii de tip rezidențial), potrivit unui răspuns transmis de ANPDCA, la solicitarea MEDIAFAX.
Conform sursei menționate, în perioada iulie 2015 – iunie 2016, 10.196 copii au intrat în sistemul de protecție specială.
„Conform studiului „România: Copiii din sistemul de protecție a copilului” realizat de Banca Mondială, UNICEF și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, principalele trei cauze ale separării copilului de familie și ale intrării în sistemul de protecție a copilului, identificate în mod constant, sunt sărăcia, abuzul și neglijarea și dizabilitatea”, se precizează în răspuns transmis Agenției.
Conform datele disponibile la nivelul Autorității, majoritatea copiilor din sistemul de protecție specială provin din familii sărace sau la risc de sărăcie care stau în condiții de locuire precare.
Din numărul total al copiilor aflați în sistemul de protecție specială, aproximativ 36% au avut drept cauză principală a separării copilului de familie sărăcia, ca factor de risc structural.
Sursa menționată precizează că aproximativ 32% dintre copiii aflați în sistemul de protecție specială au fost părăsiți de părinți, iar 10% dintre copiii aflați în sistemul de protecție specială au fost preluați în sistemul de îngrijire de la rude.
„Județele cu numărul cel mai mare de copii care au intrat în sistemul de protecție specială au fost Iași, Vaslui, Timiș, Constanța, Buzău”, arată sursa citată.
La polul opus, precizează ANPDCA, se află județele Ilfov, Gorj, Sector 3, Sector 5 și Sector 6.