Firea spune, astăzi, încercând o scuză sui-generis (după ce, ieri, ne-a băgat în sperieți, pe parcursul unei „campanii de imagine”, în care ne-a vorbit cu responsabilitate despre „furtuna puternică, ce urma să lovească Bucureștiul și județul Ilfov”, cerându-ne, pentru asta, închiderea școlilor la ora 17.00, și a ușilor caselor celor care nu au treabă prin oraș, ulterior): „Este de preferat – chiar dacă este o neplăcere și o recunosc și îmi cer scuze personal – să stai în trafic, decât să fii surprins pe stradă de o furtună puternică declanșată de un ciclon, pentru că s-ar fi putut pierde vieți omenești. Întotdeauna voi acționa conform legii și nu mă voi lăsa influențată de anumite critici. Am înțeles că nu toată lumea mă iubește, dar toată lumea trebuie să respecte instituțiile”. (Dar care instituții? Pentru că, Nota Bene, cele abilitate, de exemplu ANM, au emis cod galben de ploi și vânt?!).
Așa că Bușoi îi răspunde: „Doamna Primar Ciclon, terminați cu gargara!”. Apoi continuă: „Prin prestația legată de avertizarea de „ciclon”, doamna primar a atins limita maximă a spectacolului mediatic pe care îl oferă de 500 de zile. De teamă că vremea rea va scoate la iveală abrambureala din conducerea orașului, doamna Firea a creat o ambrambureală și mai mare, la televizor.
Primarul General a produs un haos organizat în scop propagandistic, iar urmarea concretă a furtunii mediatice a fost blocarea Capitalei și un trafic haotic, la supraplin, în care dacă s-ar fi manifestat fenomenele anunțate de doamna Firea, s-ar fi produs cu adevărat nenorociri”.
Ca să vezi! Exact la asta mă gândeam și eu, ascultând ce spune primărița.
Păi, cum vine aia „Este de preferat să stai în trafic, decât să fii surprins pe stradă de o furtună puternică declanșată de un ciclon, pentru că s-ar fi putut pierde vieți omenești”?
Din nenorocire, vieți omenești s-au pierdut și în aceste condiții, mult mai blânde decât cele din vestul țării. Dar, dacă am fi avut parte, cu adevărat, de un ciclon? Ar fi fost, totuși, mai bine să stăm blocați în trafic, decât să ne adăpostim pe undeva?
Mă întreb, tot mai des, dacă unii dintre noi mai avem proprietatea termenilor; dacă mai avem un strop de imaginație; dacă mai avem vreo urmă de intuiție.
Într-un oraș cu traficul Bucureștiului, în care nu e nevoie de nici un cataclism, ca să fie, cvasiblocat, cotidian – și să nu mai vorbim de zilele în care se abate câte o ploicică asupra sa -, primarul nu s-a gândit, nici un moment, ce poate înseamnă să scoți toate mașinile, pe străzi, în același timp?
Și dacă Firea nu are imaginație, nu i-a spus niciun consilier „Doamnă, dumneavoastră știți cum se vede Bucureștiul, dinspre Voluntari, când vine apa la vale?!”.
Cum să fie mai bine ca, pe timp de ciclon, să stai în trafic, decât pe stradă?! Căci, de pe stradă, mai ai, uneori, șansă să scapi de copacii netoaletați de primărie, dar dintr-un ambuteiaj „înecat” de potop – ferească-ne Dumnezeu – cum te scapi?
Vorba aceluiași Bușoi: „Fluidizarea traficului este cea mai stringentă problemă la suprafață a Bucureștiului. (…) Primarul a spus că va fluidiza traficul…”.
Vezi, domnule Bușoi, că ești cârcotaș?
Păi, ce a vrut să spună primărița când a zis: „Mai bine în trafic, pe timp de ciclon!”? Nu că a găsit, în sfârșit, soluția fluidizării?